Skoro jasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Vláda vyčlenila 150 miliónov eur na modernizáciu teplárenstva
Zdielať na

Vláda vyčlenila 150 miliónov eur na modernizáciu teplárenstva

BRATISLAVA / Vláda plánuje vyhlásiť tri výzvy pre priemysel z modernizačného fondu. Pôjde o európske peniaze pre firmy z oblasti teplárenstva. Do prvej výzvy sa budú môcť zapojiť spoločnosti, ktoré teplo nielen vyrábajú, ale aj dodávajú ďalej. Vláda na to vyčlení 150 miliónov eur, ktoré budú určené na modernizáciu rozvodov. Ďalšie peniaze chcú dať na podporu zeleného vodíka. Tretia výzva bude smerovať do rozvoja prenosovej sústavy.

​"Slovensko potrebuje mať veľmi silnú a bezpečnú energetickú infraštruktúru, pretože rozvoj priemyslu bez kvalitnej infraštruktúry jednoducho nie je možný. Slovensko v tomto dnes strednej Európe hrá veľmi dôležitú úlohu. Máme jedny z najčistejších zdrojov elektrickej energie," povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

"Nové výzvy, ktoré sú pripravované, či už je to tá hybridná výzva, ktorá bude zahŕňať aj žiadosti z priemyselných spoločností, ktorých primárnym predmetom činnosti nie je výroba tepla, ale až sekundárna. Sľúbili sme, že do prostredia teplárenstva, z modernizačného fondu, má byť do roku 2030 alokovaných približne jedna miliarda eur," informovala ministerka hospodárstva Denisa Saková.

"Sme pripravení aj na ďalšie výzvy. Budeme ich sledovať a máme už pripravené projekty, a to na budovanie alebo rekonštrukciu rozvodov našich potrubí v mestách ako sú Martin, Žilina a Trnava. Celkovo odhadujeme, že by sme mohli prefinancovať nenávratnú finančnú pomoc v hodnote približne 40 miliónov eur," povedala hovorkyňa MH Teplárenského holdingu Andrea Devánová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy