Jasno
23°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Unikátny archeologický nález: Odhalili masový hrob zavraždených vojakov
Zdielať na

Unikátny archeologický nález: Odhalili masový hrob zavraždených vojakov

KOŠICE / Na košickom sídlisku Ťahanovce bol nájdený masový hrob zavraždených vojakov. Je to unikátny nález archeológov východoslovenského múzea. Šesť odhalených kostrových ostatkov leží pri starom murovanom stĺpe a pod nimi je podľa sondovania umiestnených ďalších približne štrnásť tiel mladých poľských dobrovoľníkov, ktorí padli počas uhorskej revolúcie v decembri 1848.

​Plánujú zistiť príčinu úmrtia vojakov

Pri telách našli len mosadzný gombík z uniformy a vtedajšie mince. Tri telá prevezú do laboratórií na výskum DNA a zistenie príčin úmrtia a neskôr ich vrátia do pôvodného hrobu, kde by chcela samospráva s múzeom postaviť pomník.

"Bojová legenda o tom, že pred sto osemdesiatimi rokmi sa bojovalo aj o historický kontext Košíc, sa potvrdila a podarilo sa nájsť pravdepodobne poľských mladých legionárov, ktorí bojovali na strane Maďarov, teda Uhorska a veľmi pekne pietne, dôstojne uložené kostrové pozostatky týchto poľských mladíkov, častokrát šestnásť či sedemnásť ročných chalanov sú veľmi dôstojne uložené v tomto masovom hrobe," informoval Dominik Béreš, riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach.

Súvisiace články