Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Podaril sa im malý zázrak: Rekonštrukcia mostu skončila o mesiac skôr
Zdielať na

Podaril sa im malý zázrak: Rekonštrukcia mostu skončila o mesiac skôr

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Obyvatelia Liptovského Mikuláša sa po deviatich mesiacoch dočkali. Vedenie župy slávnostne otvorilo nový most ponad Váh a to dokonca s mesačným predstihom. Pôvodný most z roku 1947 bol v takom zlom stave, že ho museli na jeseň minulého roka celý zbúrať.

​Most bol v katastrofálnom stave

"Mohli ste vidieť cez vozovku priamo do Váhu, v takom katastrofálnom stave ten most bol," uviedol primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Starý most, rovnako ako šesť kilometrová obchádzková trasa, sú od utorka 25. júna definitívne minulosťou. "Bola som prekvapená, že už to idú otvoriť, hoci sme vedeli, že to bude až na konci leta, je to výborne, že sa to stihlo takto skôr," vyjadrila nadšenie jedna z obyvateliek Liptovského Mikuláša. "Museli sme chodiť dookola a vidíte, že sme cyklisti. Sme veľmi šťastní, že to v predstihu urobili," pridali sa ďalší.

Chodci, cyklisti aj motoristi sa z mosta veľmi tešia

Nový most má dĺžku 66 metrov, jeho výstavba stála dva a pól milióna eur. "Počasie nám prialo, až na jeden mesiac, vo februári, vtedy nám kompletnú stavbu vytopilo," povedala riaditeľka Odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová. Problémy s povodňami vykompenzovala teplá zima a tak sa stavbárom podaril, na slovenské pomery, menší zázrak. Chodci, cyklisti aj motoristi začali nový most využívať o mesiac skôr, ako bolo plánované. 

"Konečne som celý šťastný, že nemusím chodiť dookola," tešili sa obyvatelia Liptovského Mikuláša. "Pri realizácii spodnej stavby sme došli na pôvodné piloty, ktoré boli z agátového dreva," informoval riaditeľ Metrostav DS Pavol Hrúzik. Vedenie mesta sa rozhodlo, že piliere starého mosta zachová. "Chceme urobiť takú koláž, práve z tých pilierov drevených spred sto rokov," dodal Blcháč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy