Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Predali ste auto? Neprepísané vozidlo vám môže priniesť problémy
Zdielať na

Predali ste auto? Neprepísané vozidlo vám môže priniesť problémy

KOMÁRNO / Za porušenie zákona pri neprepísaní auta v zákonnej lehote, hrozí v blokovom konaní pokuta 50 eur a v správnom konaní do 100 eur. Neprepísané auto je však problém najmä pre pôvodného majiteľa. Pokuty a všetky priestupky, ktoré s ním spácha nový majiteľ, v rámci objektívnej zodpovednosti chodia na jeho adresu. A polícia s tým vraj nič nezmôže.

Jazdí bez potrebných papierov

​"Auto som predal 28. augusta. Večer o siedmej sme podpísali zmluvu a hneď v ten deň o deviatej išiel na diaľnicu a spôsobil prvú pokutu, ktorú som zaplatil," povedal majiteľ predaného, neprepísaného auta. Pán Viliam predal auto prerobené na plne vybavený pojazdný bufet. Nový majiteľ platil v hotovosti, podpísal zmluvu a auto si chcel okamžite vziať. "Dohodli sme sa, že napíšeme kúpno-predajnú zmluvu a splnomocnenie na jeho meno, na všetky úkony, aby mohol auto prepísať. Do 30 dní to nespravil," dodal pán Viliam.

Auto jazdí nielen bez potrebných papierov diaľničnej známky, ale nemá ani poistku. "Ani desať mesiacov mu na úkon, ktorý sa dá vybaviť aj elektronicky, nestačilo. Auto pritom používa. Svedčia o tom 350 eurové pokuty od diaľničnej polície za jazdu bez známky. Dve som zaplatil, tretiu som iba kvôli tomu nezaplatil, lebo mi cez SMS sľuboval, že ich zaplatí. Samozrejme, hneď všetko vybaví, preplatí mi pokuty. Zákonné poistenie, ako som zistil, nie je za auto zaplatené odkedy som ho predal. Ja som ho z poisťovne odhlásil, na polícii som potom na neho musel podať trestné oznámenie,"  doplnil pán Viliam.

Polícia nemá prostriedky

Nový vlastník neprepísaného auta najprv sľúbil rozhovor, potom poslal odpoveď. "Som si vedomý všetkých skutočností. Nevedomosť zákona neospravedlňuje," a prisľúbil prepis na budúci týždeň. Podľa právnika to nie je ojedinelá situácia. "Právny poriadok nemyslí na túto situáciu, nie je doslovne upravené ako si počínať. Určite by som odporúčal poslať písomnú výzvu," povedal advokát z Nových Zámkov Dávid Nagy. Ak nezaberie, treba oznámiť tieto skutočnosti poisťovni, kde auto poistil predchádzajúci majiteľ, "Aby došlo k zrušeniu zmluvy, kupujúci s tým môže mať problémy, pretože môže mať zadržané ŠPZ-tky," dodal Nagy.

Polícia nemá prostriedky na prinútenie nového majiteľa, aby si auto prihlásil na seba. "Sankcie týkajúce sa zákonného poistenia má kompetencie riešiť Okresný úrad, ako aj nepredĺženie technickej a emisnej kontroly," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy