Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Letná turistika: Tatry lákajú, no slnko môže byť zradné
Zdielať na

Letná turistika: Tatry lákajú, no slnko môže byť zradné

VYSOKÉ TATRY / V Tatrách sa rozbieha sezóna. Mnoho turistov prichádza do hôr nielen za ich krásami, ale aj za chladnejším vzduchom. Možno si pritom neuvedomujú, že práve v horách im môže slnko nad hlavami spôsobiť väčšie nepríjemnosti ako v podhorí.

Vysoké polohy

Máločo láka ľudí do hôr tak ako pekný slnečný deň. Nie všetci si ale uvedomujú, že vysoké polohy sú púšťou a slnko môže spôsobovať problémy. Také kamzíky to vedia veľmi dobre. "Keď je hore v alpínskom stupni nad 18 stupňov je to pre kamzíky veľmi teplo. Vyhľadávajú severné skalné balkóniky v tieni a najlepšie, keď nájdu ešte snehové polia," povedal zoológ Pavel Ballo. Svište sú ešte po polročnej hibernácií. Slnko vítajú, potrebujú vitamín D"Voláme to termofília," dopĺňa Ballo. Zaujímavosťou je, že ani kamzíky, ani svište vodu nepijú. Tekutiny získavajú zo šťavnatých bylín.

A čo ľudia?

Tí skúsenejší vedia, čo robiť. "Len skorý ranný štart a pokúsiť sa vyhnúť priamemu obednému slnku," povedal jeden z turistov. Pravdou ale je, že drvivá väčšina turistov šliape do kopca s páliacim slnkom nad hlavou. Čoskoro sa z nich leje pot. Chôdza je namáhavejšie. "Treba mať aspoň liter a pol vody," "oddych, keď sa nenaskytne slnko," komentovali ďalší turisti.

Hrozí úpal alebo úžeh

"Úpal ako taký je vždy spôsobený teplom. Teplo nemusí byť vždy len od slnka. Úžeh je vždy spôsobený slnečným žiarením priamo na hlavu človeka," povedala Eva Bérešová zo Starého Smokovca. Hovorí sa, že úžeh je úpal na druhú. Príznaky sú bolesť hlavy, zvracanie, teplota, okamžite treba tieň, pokoj a tekutiny. Najmä úžeh je naozaj nebezpečný. Samozrejme, keď sa človek doslova varí a ide okolo plesa, láka ho to ponoriť sa. Ako laň v jazierku v Tatranskej Lomnici alebo vtáčik vo svojom súkromnom pliesku, to ale nemôžete urobiť. Vyšlo by vás to poriadne draho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy