Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Manévre v parlamente: Rokovania o ochrane prírody a odvolávanie predsedov výborov
Zdielať na

Manévre v parlamente: Rokovania o ochrane prírody a odvolávanie predsedov výborov

BRATISLAVA / V parlamente sa síce tieto dni nehlasuje, nuda tam však rozhodne nepanuje. Koaliční poslanci totiž podali návrhy na odvolanie Márie Kolíkovej z postu predsedníčky výboru pre kontrolu SIS a odvolať chcú aj Michala Šipoša z výboru pre verejnú správu. Opozícia hovorí o pokuse umlčať ich, koalícia o vážnych pochybeniach. Do toho prišiel návrh koalície, aby Ľuboša Blahu na poste podpredsedu parlamentu vymenil poslanec Tibor Gašpar, ktorého zatiaľ nezbavili obvinení.

Ide o zákon z dielne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Diskutovalo zhruba päť poslancov a následnej pokračovali v personálnych diskusiách. 25. júna podvečer začali prerokúvať návrh na odvolanie poslankyne Márie Kolíková z postu predsedníčky kontrolného výboru pre kontrolu Slovenskej informačnej služby.

Na stole je aj ďalší návrh na odvolávanie opozičného poslanca z postu predsedu. Tentokrát ide o parlamentný výbor pre verejnú správu a vládna koalícia chce z predsedníckeho postu odvolať poslanca z hnutia Slovensko Michala Šípoša. Opozícia samozrejme tieto kroky kritizuje a hovorí o zatváraní úst, hlavne napríklad pri tých kontrolných výboroch. Kdežto koalícia tvrdí, že napríklad pri Márií Kolíková tam bolo vážne pochybenie z jej strany strany, keď sa obrátila listom na generálneho prokurátora pre zmenu štatútu Slovenskej informačnej služby. A teda uvádzala sa tam ako predsedníčka výboru, čo ale Mária Kolíková opakovane odmieta a tvrdí, že to podávala ako poslankyňa Mária Kolíková a len uviedla, že vykonáva aj funkciu predsedníčky.

Čo sa týka Michala Šípoša, je kritizovaný za vedenie výboru. Koalícia nespochybňuje aj pri týchto návrhoch, že hoci odvoláva predsedov týchto výborov, že nespochybňuje, či už post strane alebo hnutia Slovensko, že majú nárok tento výbor obsadiť opakovane. Strana Sloboda a Solidarita sa včera ešte nevyjadrila konkrétne, ako sa k tomu postaví, keďže toto všetko by sa malo udiať v hlasovaní až zajtra, 27. júna. Keďže ani dnes sa v Národnej rade nehlasuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy