Jasno
34°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Súd rozhodol: Ulicu Jozefa Tisu budú musieť premenovať
Zdielať na

Súd rozhodol: Ulicu Jozefa Tisu budú musieť premenovať

VAVRÍN / Ulicu Jozefa Tisu budú musieť premenovať. Rozhodol o tom správny súd v Banskej Bystrici. Názov ulice je síce gramaticky nesprávny, no hlavný dôvod premenovania je v osobe Jozefa Tisa – prezidenta slovenského vojnového štátu, ktorého súd uznal za vojnového zločinca.

Problém sa ťahá roky

​Problém kontroverzného názvu ulice sa ťahá už dlhé roky. Nevyriešili ho ani obecní poslanci, ani referendum, v ktorom sa obyvatelia dediny mohli vyjadriť k zmene názvu ulice. A tak o názve ulice rozhodoval súd. "Správny súd v plnom rozsahu vyhovel žalobe prokurátora generálnej prokuratúry Slovenskej republiky vo veci premenovania ulice Jozefa Tisu vo Varíne."

Názov ulice nespĺňa podmienky zákona

Podľa verdiktu správneho súdu názov ulice nespĺňa podmienky zákona o obecnom zriadení, keďže jej názov nebol určený s prihliadnutím na významné nežijúce osobnosti. Zároveň ide o názov, ktorý uráža náboženské alebo národnostné cítenie a navyše je jazykovo nesprávny. "S ulice sa majú pomenúvať po osobnostiach, ktoré našu krajinu reprezentujú v pozitívnom svetle," povedala aktivistka Lenka Ticháková, ktorá bojovala za premenovanie ulice. "Zločinci si nezaslúžia mať ulice. Naopak, ich meno by malo byť uvedené na tabuli hanby a spomínať by sa malo na nich vo vyučovacích materiáloch podľa ich nekalých činov," povedal riaditeľ múzea holokaustu v Seredi, Martin Korčok.

Odvolať sa môžu do jedného mesiaca

Vo Varíne sme oslovili mnohých miestnych, avšak drvivá väčšina ľudí nechcela hovoriť pred kamerou. Rovnako tak aj predstavitelia obce, ktorí nám povedali, že zatiaľ toto rozhodnutie nie je v ich rukách. "Nech tam dajú iné meno, máme iných politikov, a hercov," "ak súd rozhodol tak ako rozhodol, tak to tak asi má byť," "konečne je to rozhodnuté a bude pokoj," komentovali situáciu obyvatelia obce. Zástupcovia obce sa môžu proti tomuto verdiktu odvolať do jedného mesiaca.

Súvisiace články