Jasno
34°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Nová nádej na liečbu rakoviny: Prelomová terapia je už aj na Slovensku
Zdielať na

Nová nádej na liečbu rakoviny: Prelomová terapia je už aj na Slovensku

BRATISLAVA / Už aj na Slovensku sa podáva prelomová liečba, keď sú do boja s niektorými nádorovými ochoreniami lymfatického systému a krvi nasadené vlastné biele krvinky. Sú to CAR-T bunky, ktoré v laboratóriu geneticky upravia a dokážu poraziť rakovinu u troch až štyroch pacientov z desiatich. V Národnom onkologickom ústave v Bratislave s inovatívnou CAR-T bunkovou terapiou začali minulý rok liečiť päť diagnóz a liečbu absolvovalo už 23 pacientov.

​Liečba funguje úplne inak ako sme zvyknutí

​"Keby nebola CAR-T liečba, tak už tu nie som," uviedla pacientka Tatiana. "Prelomová je preto, lebo funguje úplne inak, ako sme doteraz boli zvyknutí," informoval prednosta Kliniky onkohematológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu Ľuboš Drgoňa. "Prinášame novú nádej na život," skonštatoval riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher. "Sú to vlastné biele krvinky pacienta, ich určitý podtyp, ktorý sa snažíme upraviť tak, aby boli schopné rozpoznávať a zabíjať nádorové bunky," vysvetlil primár Oddelenia onkohematológie I. v NOÚ Andrej Vranovský.

Tatiana si prešla všetkým dostupným. Rakovina sa jej trikrát vrátila. "Prešla som si chemoterapie, rádioterapie, transplantáciu kmeňových buniek," povedala Tatiana. "Hlavne z toho dôvodu je to dôležité, že pre týchto pacientov v podstate nemáme žiadne liečebné alternatívy," dodal Vranovský. CAR -T bunková terapia bola jej posledná nádej. Myslela pritom na synov. "Čítala som medzi riadkami, že je to zlé, čiže buď alebo. Dnes sa cítim veľmi dobre. Mám pocit, že som už zdravá," priznala Tatiana.

Bunky sa upravujú v zahraničí

Ľubica je naopak ešte iba na začiatku. Nedávno jej odoberali bunky. Teraz sú v zahraničnom laboratóriu, kde ich upravujú, aby dokázali rakovinu v jej tele zničiť. "Vloží sa gén do bielej krvinky a zmrazené sa posielajú k nám naspäť, kde ich následne podáme vo forme infúzie pacientovi," informuje Vranovský. "V prípade tej najčastejšej indikácie, čo je takzvaný difúzny veľký bunkový lymfóm, tam sa predpokladá, že vyliečených je tridsať až štyridsať percent pacientov," dodal Vranovský. Na boj s danou rakovinou upravené bunky pritom v tele ostanú. "CAR-T bunky sú považované za živý liek, čo znamená toľko, že môžu roky prežívať v organizme pacienta," uviedol Vranovský. Liečba má však aj riziká. Aby silné nežiaduce účinky odhalili včas, pacient nielenže dva týždne ostáva v nemocnici, ale aj ďalšie dva týždne sa musí zdržiavať najďalej jednu hodinu cesty od nemocnice. V pláne je vybudovať viac takýchto centier na Slovensku. Zatiaľ je jediné práve v Bratislave. "V roku 2023 sme odliečili 2023 osem pacientov a za tento rok sa nám podarilo odlíčiť pätnásť pacientov," oznámil Alscher.

Liečba sa skúša aj pri iných diagnózach

"Česká republika je pred nami. V súčasnosti je tam akreditovaných takých centier osem," povedal Drgoňa. Výzvou do budúcnosti je nielen eliminovať nežiaduce účinky, ale skúša sa aj použitie pri liečbe iných diagnóz. Testuje sa to aj pri takzvaných solídnych nádorov, čo je napríklad karcinóm prsníka alebo karcinóm hrubého čreva. "Aj mimo onkológie, napríklad pre niektoré imunitné ochorenia," ukončil Drgoňa.

Súvisiace články