Jasno
35°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
V Nitre vyhlásili v súvislosti s dažďami mimoriadnu situáciu
Zdielať na

V Nitre vyhlásili v súvislosti s dažďami mimoriadnu situáciu

NITRA / Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu (26.6.) podvečer.

​Následky na životoch neevidujú

"Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane," skonštatoval primátor.  V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

V mestských častiach Dražovce a Zobor je vytopená pivnica v kultúrnom dome v Dražovciach, na Dobšinského ulici sú na komunikácii naplavené kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. V lokalite sú vytopené pivnice rodinných domov.

Mesto vydalo zákaz vstupu do parkov a cintorínov

Mesto Nitra vydalo zákaz vstupu do všetkých parkov a na všetky cintoríny. Zákaz platí s okamžitou platnosťou. Dôvodom je situácia súvisiaca so živelnou pohromou, ktorá zasiahla mesto v stredu (26. 6.), informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Pre cintoríny platí v nevyhnutných prípadoch výnimka, ktorá sa vzťahuje prakticky iba na pohreby. "Aj tu však apelujeme na zvýšenú pozornosť," upozornil hovorca.

Mesto vyzýva obyvateľov, aby boli mimoriadne obozretní pri prechádzaní verejnými priestranstvami, hlavne v okolí vzrastlých stromov. Po včerajších extrémnych dažďoch nie je vylúčené, že konáre alebo aj celé stromy nápor vody nevydržia a zrútia sa, upozornil Holúbek. Mesto má v teréne všetkých kompetentných pracovníkov, zapojilo aj externú pomoc. Monitorujú stav zelene.

Situácia je stabilizovaná, škody sa pohybujú v státisícoch eur

Situácia v Nitre je po prudkých dažďoch a búrke, ktoré zasiahli mesto v stredu (26. 6.) v podvečerných hodinách, zastabilizovaná. Potvrdil to primátor Marek Hattas. Podľa jeho slov sú v teréne stovky ľudí, ktorí pracujú na odstránení následkov živelnej pohromy. Podvečer približne do 21.00 h padlo v Nitre 86 milimetrov zrážok. "Naša kanalizačná sieť na toto nebola stavaná," poznamenal primátor. 

Najväčším problémom je podľa slov primátora poškodený asfalt na križovatke pri OC Mlyny.  "Cesta je v správe Slovenskej správy ciest, práce koordinujeme s Okresným úradom v Nitre. Jazdné pruhy sú tam aktuálne obmedzené, robíme všetko pre to, aby sme dali križovatku čo najskôr do pôvodného stavu," povedal Hattas. Pred jej spustením do prevádzky bude potrebné urobiť pod križovatkou monitoring kanalizácie. Spôsobené škody na mestskom majetku sa pohybujú rádovo v státisícoch, vyčíslil primátor. Mesto rieši situáciu v spolupráci s okresným úradom tak, aby boli škody prefinancované mestu v rámci krízovej situácie. Časť škôd bude radnica riešiť cez poistky.

Zdielať na

Súvisiace články