Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Poslanci schválili balík opatrení lex atentát. Doživotná renta, aj právo na bývanie
Zdielať na

Poslanci schválili balík opatrení lex atentát. Doživotná renta, aj právo na bývanie

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady vo štvrtok, 27.júna schválili lex atentát, teda balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.

 Za bolo 79 poslancov, proti hlasovalo 63. Novela nadobúda platnosť 15. júla. 

"Myslím si, že prijatím zákona dôjde k deeskalácii atmosféry, ktorú mnohé konfliktné zhromaždenia, konfliktné diskusie medzi viacerými politickými stranami spôsobovali," povedal Kaliňák s tým, že aj to bola príčina radikalizácie, ktorá vyústila do atentátu.

  • Zákaz zhromaždenia v blízkosti obydlia osoby, ktorej zamestnanie, povolanie alebo funkcia priamo súvisia s účelom zhromaždenia a zvolávateľ nesúhlasil so zmenou miesta.
  • Zákaz zhromaždenia v oblasti určenej prevažne na bývanie a nejde o námestie, park, trhovisko alebo iné obdobné miesto 
  • Zákaz zhromaždenia, pri ktorom môže dôjsť k stretu s účastníkmi skôr oznámeného zhromaždenia. Policajný zbor bude povinný informovať obec o konkrétnych dôvodoch na zákaz zhromaždenia.
  • Prezident, predseda Národnej rady (NR) SR a premiér budú mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť".
  • Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii po dobu dvakrát dlhšiu, ako je funkčné obdobie prezidenta, budú mať právo na doživotný plat.
  • Ubytovanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov má zabezpečovať rezort vnútra. Pri zabezpečovaní ubytovania sa bude klásť veľký dôraz aj na ochrannú funkciu ubytovania.
  • Ochrana sa má poskytovať aj všetkým predsedom politických strán a hnutí, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NR SR, pokiaľ sú poslancami a pokiaľ sa im neposkytuje ochrana z dôvodu výkonu inej funkcie ústavného činiteľa.
  • Ochranu bude mať aj generálny prokurátor a predseda Ústavného súdu SR.

 Do 12. septembra sa má pripraviť zoznam konkrétnych nehnuteľností vhodných na ubytovanie ústavných činiteľov, ktoré budú vyhovovať z hľadiska bezpečnosti. Minister vnútra má do 12. septembra pripraviť návrhy opatrení na zvýšenie kvality poskytovania ochrany.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články