Jasno
21°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Summit EÚ: Vysoké funkcie Únie, stretnutie Pellegriniho so Zelenským
Zdielať na

Summit EÚ: Vysoké funkcie Únie, stretnutie Pellegriniho so Zelenským

BRUSEL / Slovenský prezident Peter Pellegrini po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní na úrovni lídrov EÚ stretne s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Vzápätí spresnil, že slovenská pozícia ohľadom obsadzovania vysokých funkcií v inštitúciách EÚ zostala nezmenená. Priamo v Bruseli je aj redaktor TV JOJ Richard Juriš.

Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa vo štvrtok začal krátko po poludní v Bruseli, má na programe viaceré politické a ekonomické témy. Zároveň však na ňom šéfovia vlád a štátov schvália aj mená kandidátov na najvyššie funkcie v inštitúciách EÚ.

Lídri EÚ budú podľa stanoveného programu rokovať o strategickom programe na roky 2024 – 2029, ďalšom inštitucionálnom cykle, prerokujú vojnu na Ukrajine vo všetkých jej rozmeroch a konflikt na Blízkom východe s dôrazom na potrebu prímeria a posilnenia humanitárnej pomoci. Rokovať budú o bezpečnosti a obrane i o tom, ako posilniť európsku obrannú technologickú a priemyselnú základňu, ale aj o posilnení konkurencieschopnosti Únie, zabezpečení odolnosti hospodárstva a využití plného potenciálu jednotného trhu. Z ostatných zahraničnopolitických tém nebude chýbať otázka riešenia migrácie, situácia v Gruzínsku a podpora pre Moldavsko, či tiež debaty o tom, ako vytvoriť strategický prístup k Čiernemu moru a ako sa postaviť nárastu hybridných aktivít zameraných proti Únii.

Pellegrini zastupuje premiéra        

Slovensko na summite miesto predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) zastupuje prezident Peter Pellegrini, ktorý pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ a NATO. V stredu večer sa stretol s Von der Leyenovou, vo štvrtok dopoludnia má naplánované pracovné rokovania s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou, a v piatok ráno aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Súvisiace články