Skoro jasno
23°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Masívnemu zdražovaniu je koniec a rast cien sa takmer zastavil
Zdielať na

Masívnemu zdražovaniu je koniec a rast cien sa takmer zastavil

SLOVENSKO / Po dvoch rokoch to vyzerá tak, že masívnemu zdražovaniu je koniec. Navyše rast cien potravín sa zastavil prakticky úplne. Za niektoré dokonca zaplatíte menej ako vlani.

Na prázdniny s úsmevom, hovorí národná banka. Zatiaľ čo roky 2022 a 23 priniesli dvojciferné zdražovanie, ceny tentokrát nenarastú ani o tri percentá. A o pár mesiacov to podľa Petra Kažimíra bude ešte lepšie. "Ku koncu tohto roka by mala inflácia klesnúť k dvom percentám na tej medziročnej úrovni, no a takúto úroveň sme naposledy mali pred troma rokmi," konštatoval guvernér Peter Kažimír. 

Najlepšie sú na tom položky, ktoré v našich rozpočtoch cítime najviac. "Zmeny prinášajú najmä potraviny. V súčasnosti ide o jedinú vec, ktorá má na infláciu výrazný vplyv a ako vidíme, je to pozitívny vplyv," uviedol hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Martin Reiner. Ako celok totiž nezdraželi ani o jedno percento. A zatiaľ čo za obilniny a sladkosti si trochu priplatíme, také mliečne výrobky, ovocie či zelenina stoja ešte menej ako minulý rok. Príjemný stav potvrdil aj náš malý experiment. Ešte v marci sme v reportáži nakúpili päť základných potravín a teraz, v júni, po troch mesiacoch, sme sa vybrali do toho istého obchodu, po ten istý tovar. V nákupe bolo syr, mlieko, chlieb, olivový olej a cestoviny. Na bločku bolo o 60 centov viac, no to je najmä zdražením olivového oleja. Ostatné produkty ostali na rovnakej úrovni a Eidam dokonca išiel cenou dole. A čo je ešte lepšie, experti nevidia dôvod, prečo by sa mal tento trend zmeniť. Ani koniec odvodovej úľavy pre potravinárov by cenami zahýbať nemal. "Neviem si predstaviť, že to, či dáme do potravín o 16 miliónov eur menej alebo viac, by dokázalo radikálne zahýbať cenovou úrovňou potravín na Slovensku," reagoval riaditeľ inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy. Na záver dobrých správ ešte jedna horšia. Budúci rok inflácia znova pôjde jemne hore, a to kvôli vysokým cenám energií. Riešenie sa pokúsia nájsť na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy