Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Prezident Pellegrini na samite EÚ: Strategické plány a pomoc Ukrajine
Zdielať na

Prezident Pellegrini na samite EÚ: Strategické plány a pomoc Ukrajine

BRUSEL / Samit Európskej únie bol príležitosťou pre prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho stretnúť sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a zaujať pozície k prerokúvaným témam o budúcim vývoji Únie. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Spoločné priority a medzinárodné vzťahy

Pellegrini novinárov informoval, že na samite, ktorý sa skončil uplynulý štvrtok 27. júna krátko pred polnocou, nešlo len o zhodu na obsadení najvyšších funkcií v euroinštitúciách, ale aj o prijatie strategickej agendy Európskej únie na nasledovných päť rokov, dianie na Ukrajine a na Blízkom východe. So Zelenským mal krátke stretnutie, dlhšie rokovania si naplánovali počas samitu NATO vo Washingtone. Slovenský prezident ho informoval o aktivitách Slovenska voči Ukrajine, najmä pri poskytovaní elektrickej energie. Hovoril i o posilnení slovenského zbrojného priemyslu pri výrobe munície, čím Slovensko vychádza v ústrety rôznym iniciatívam iných štátov, aj o odmínovaní a poskytovaní humanitárnej a technickej pomoci.

Bezpečnostný pakt s Ukrajinou

Zelenskyj na samite podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Dohodnuté záväzky zo strany Európskej únie sú podľa Pellegriniho zhrnutím toho, čo už Únia robí a je tam aj klauzula o autonómnom rozhodnutí členských štátov o spôsobe, ako sa zapoja do pomoci. "Slovensko nie je nútené poskytovať inú pomoc, akú si želáme alebo sme schopní poskytnúť," vysvetlil prezident. Dodal, že Slovensko poskytne všetky dohodnuté komerčné dodávky, bude pokračovať v oprave poškodenej vojenskej techniky a najmä v dodávkach v oblasti energetiky, humanitárnej pomoci a pri realizácii projektov na báze dohody medzi vládami oboch krajín, ktoré pomáhajú rozvoju Ukrajiny.

Humanitárna pomoc a strategické priority

Počas diskusií o Blízkom východe a humanitárnej pomoci Pellegrini ponúkol pomoc slovenskej vládnej letky na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy do nemocníc v krajinách Európskej únie. Pri preberaní strategickej agendy Európskej únie boli kľúčovými témami podľa neho konkurencieschopnosť, pričom Slovensko trvalo na tom, aby nedochádzalo k dvojakému zaobchádzaniu na jednotnom trhu a k dvojakej kvalite potravín. Slovensko požiada Radu Európskej únie, aby zaviazala eurokomisiu k prijatiu konkrétnych krokov na zamedzenie tohto problému vo všetkých krajinách eurobloku.

Obranné iniciatívy a rast slovenského priemyslu

Prezident ocenil, že počas rokovaní o obrane a bezpečnosti rezonovali témy o spoločných projektoch v oblasti obrany. Hovorí sa aj o celoeurópskom systéme protivzdušnej obrany, čo je podľa neho pre Slovensko veľmi zaujímavé najmä teraz, keď zostalo bez ochrany svojho vzdušného priestoru. Pellegrini zdôraznil, že ide o doplnkové projekty k aktivitám NATO a nie je to krok k vytváraniu akejsi spoločnej európskej armády. Ambície lídrov Európskej únie sú skôr zamerané na posilnenie obranného európskeho priemyslu a na podporu jeho výrobných kapacít, na čom sa Slovensko chce určite zúčastňovať a už teraz vidieť, že po rokoch stagnácie slovenský obranný priemysel opäť začína rásť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy