Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
O poskytnutí peňazí z Audiovizuálneho fondu bude po novom rozhodovať rada
Zdielať na

O poskytnutí peňazí z Audiovizuálneho fondu bude po novom rozhodovať rada

BRATISLAVA / O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada. Počet členov rady sa zvýši na 13, pričom piati členovia budú menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu. Vyplýva to z novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Vypúšťanie zo zákona

Hlasovaním o novele zákona o Audiovizuálnom fonde poslanci ukončili 15. schôdzu. Ďalšia riadna schôdza parlamentu je podľa harmonogramu naplánovaná až po lete. Začať sa má 10. septembra. Fakultatívnym dôvodom na odvolanie riaditeľa fondu bude po novom porušenie ustanovenia zákona o Audiovizuálnom fonde. Zavedie sa tiež administratívny poplatok aj pre žiadateľov o finančnú podporu formou štipendia, tým sa má podľa predkladateľov pre žiadateľov zrovnoprávniť režim pri všetkých formách poskytovania financií z fondu. Zo zákona sa tiež vypúšťa možnosť prerušiť registráciu projektu. Dopĺňajú sa tiež nové dôvody, pre ktoré môže fond zrušiť osvedčenie o registrácii filmového projektu. Výška príspevku štátu na podporu audiovizuálnej kultúry má byť po novom 6,2 milióna eur.

Viac členov komisie

Dozorná komisia bude mať po novom viac členov. Jej počet sa zvýši z troch na päť. Zmenu predkladatelia odôvodnili posilnením kontrolnej právomoci štátu vo fonde. Novela zvyšuje počet členov komisie, ktorých priamo menuje minister kultúry. Dvoch členov bude po novom voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, pričom jedného člena bude vymenúvať na návrh ministra financií.

Realizácia filmového projektu

Po novom bude úhrada odmeny alebo celkovej ceny práce, ktorá nie je zdaňovaná v Slovenskej republike, na účely poskytnutia dotácie na podporu audiovizuálneho priemyslu, oprávneným výdavkom za predpokladu, že priamo súvisí s realizáciou filmového projektu. Takýto druh oprávneného výdavku nebude môcť presahovať desať percent všetkých opravených výdavkov. Výška dotácie pre tento druh oprávneného výdavku má byť na úrovni štrnásť percent. Nová legislatíva má byť účinná od 1. augusta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy