Polojasno
21°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Školský rok sa skončil: Žiakov čakajú letné prázdniny
Zdielať na

Školský rok sa skončil: Žiakov čakajú letné prázdniny

BRATISLAVA / Žiakom základných a stredných škôl dnes zazvonil zvonec. A hoci koniec školského roka znamená začiatok letných prázdnin, niektorým školákom bolo napriek tomu smutno - za spolužiakmi a dokonca i za učiteľmi. Poďme ku konkrétnym číslam. Koncoročné vysvedčenie si odnieslo takmer 490-tisíc žiakov základných škôl, viac než 200-tisíc stredoškolákov, 25-tisíc žiakov špeciálnych základných škôl a takmer 6-tisíc žiakov špeciálnych stredných škôl. Od práce si oddýchne skoro 60 tisíc pedagógov.

​Posledný školský deň

Všetci žiaci základných a stredných škôl si dnes poslednýkrát v tomto školskom roku sadli do školských lavíc. Tu, na jednej zo základných škôl v bratislavskom Ružinove, boli z tohto dňa emócie rôzne. "Sú to veľmi veľké emócie a súvisia aj so smútkom na duši, že niečo končí. Ale ja pevne dúfam, že niečo krásne aj začína. Odchádzajú deviataci, ktorí v tejto škole niečo budovali," povedala riaditeľka Základnej školy Ostredková, Erika Drgoňová.

"Ja mám pocit, že sa mi to sníva a dúfam, že sa zobudím a budem stále ešte niekde v siedmom ročníku," "určite mi to príde ľúto a nejaké slzy budú," komentovali deviataci. Posledný školský deň začal študentskou hymnou Gaudeamus igitur a príhovorom riaditeľky školy. Na svoje prvé vysvedčenie sa najviac tešili, no kto iní ako prváčikovia, ktorých je tento rok na Slovensku takmer 65-tisíc. "Ja som spokojná, mám samé jednotky," "ja som strašne spokojná s vysvedčením," komentovali prváci. Hoci mnoho žiakov sa už nevedelo dočkať prázdnin, niektorí by ich radšej nemali: "Lebo mi bude chýbať škola a nebudeme sa učiť až dva mesiace."

Nová reforma

Školský rok hodnotili aj v Rožňave a to nie len vysvedčeniami. Práve tu sa nachádza jedna zo základných škôl, ktorá sa zapojila do novej školskej reformy. "My sme veľmi radi, že 39 škôl, ktoré vstúpili do reformovaného procesu, vytvorilo inšpiratívne učebné plány a školské vzdelávacie programy, ktoré otvárajú cestu ďalším štyristo školám," povedal štátny tajomník Ministerstva školstva Slovenskej republiky, Slavomír Partila. Reforma okrem iného priniesla aj novinku, ktorú si všimli žiaci aj rodičia na vysvedčeniach. Po prvýkrát tam nenašli známky, ale slovné hodnotenie, čo uvítali aj tí najmenší. "Najviac ma bavilo písať a čítať a dobré je, že neboli známky," povedal žiak 1, ročníka, Noel.

"Pridanou hodnotou je určite aj to, že budeme mať od septembra päť prvých tried, čo sa naposledy stalo v tejto škole v roku 1988," povedala riaditeľka Základnej školy Pionierov v Rožňave, Erika Fábianová. Je to naozaj unikát. Humenčan Jakub Jalč má za desať rokov školskej dochádzky nula vymeškaných hodín. O imunitu sa stará aktívnym životným štýlom. Venuje sa hokejbalu. "Športujem veľa, chodím do školy stále pešo, čiže som si vybudoval aj imunitu," komentoval študent 1. A Strednej odbornej školy polytechnickej v Humennom, Jakub Jalč.

Nula vymeškaných hodín

Žiaka, ktorý v škole za desať rokov nikdy nechýbal, učitelia nepamätajú. "Počas svojej praxe, a to je už vyše dvadsať rokov, som nezažila žiaka, ktorý mal nula vymeškaných hodín za celé štúdium," povedala Jakubova triedna učiteľka Mária Bačová. Priznáva, že sem-tam prišla myšlienka na ulievanie, no racionálny argument ju rýchlo zahnal preč. "Potom by som musel doháňať všetky veci, ktoré preberali na hodine," dodal Jakub.

Školáci sa tešia na dva mesiace prázdnin, čaká ich voľno aj výlety. "Máme tu dobré učiteľky, veľa nás naučili a veľmi po nás nekričia," povedal prvák Základnej školy Spojová v Banskej Bystrici, Hugo. "Naučil som sa čítať a písať" opísal Daniel. "Naučila som sa veľa nových vecí, ktoré som nevedela," doplnila Hana. Je to už tradícia, na Základnej škole Spojová sa všetci žiaci takto lúčia s deviatakmi, ktorí poslednýkrát zišli dolu školskými schodmi. "Na jednej strane je to smútok, na druhej radosť. Budú mi chýbať spolužiaci aj učitelia," dodal deviatak Matúš. "Tak si ich vždy obľúbim, že sa s nimi potom neviem rozlúčiť," uzavrela učiteľka Základnej školy Spojová v Banskej Bystrici, Dagmar Tomuňáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy