Oblačno
22°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Pestovateľov zemiakov trápi počasie. Môže to ovplyvniť aj ceny na pultoch
Zdielať na

Pestovateľov zemiakov trápi počasie. Môže to ovplyvniť aj ceny na pultoch

SENEC / Zemiaky od pestovateľov sa tento rok dostali do obchodov skôr ako predošlé roky. Dôvodom je aj teplejšie počasie. Časy, keď bolo Slovensko v pestovaní zemiakov sebestačné, sú podľa poľnohospodárov dávno preč. Problémy robia aj chýbajúce závlahové systémy. Môže to ovplyvniť ceny zemiakov na pultoch.

​Ministerstvo sľúbilo pestovateľom podporu

"Problémy sú vždy s počasím, s tým nenarobíme nič. Porasty sú nádejné, ale do zberu máme ešte dva mesiace," povedal pán Komár, ktorý pestuje zemiaky na východe krajiny. Problémy im často spôsobujú výkyvy počasia. "Ešte teraz sa sadia zemiaky, lebo keď máte zlé počasie a pôda nie je suchá, nemôžete to posadiť, to sa stáva aj nám. Jeden rok sa stalo, že sme ukončili výsadbu 5. júla." dodal Komár. 

Závlahové systémy sú neoddeliteľnou súčasťou pestovania zemiakov, tých je ale na Slovensku nedostatok. Niektoré plodiny sa ale podľa poľnohospodárov nedajú bez závlah pestovať. Rezort pôdohospodárstva preto prisľúbil, že v ich modernizácii chce pokračovať. "Na jeseň budeme robiť návrh prvých výziev, ktoré budeme vypisovať pre poľnohospodárov. Budeme sa sústrediť na hydromiliorácie" uviedol minister poľnohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).Samotní pestovatelia však po novom dostanú vyššiu štátnu podporu, na hektár asi 320 eur.

Zemiaky tak skoro lacnejšie nebudú

Dobré správy ale pre spotrebiteľov nemajú. Pestovatelia upozorňujú na to, že lacnejšie zemiaky na pultoch obchodných reťazcov spotrebitelia tak skoro nenájdu. "Tá podpora nie je taká aby zemiaky zlacneli. Cena zemiakov sa nevytvára na Slovensku, ale v hlavných pestovateľských oblastiach v Európe," informoval Komár. "Ceny sú ovplyvnené viacerými faktormi. My sa snažíme robiť tak, aby sme ich nemuseli dovážať napríklad z Egypta," uviedol Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu. "Posledné roky sa veľmi nedarí ani Európe. Nie sú prebytky, tým pádom sú ceny vyššie," ukončil Komár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy