Zatiahnuté
20°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Dôvera v tradičnú medicínu: Kde sa v prieskume umiestnili Slováci?
Zdielať na

Dôvera v tradičnú medicínu: Kde sa v prieskume umiestnili Slováci?

RÍM / Veríte skôr tradičnej alebo alternatívnej medicíne? Farmaceutická firma STADA vykonala rozsiahly prieskum vo viacerých krajinách. Výsledky ukazujú, kde ľudia tradičnej medicíne dôverujú najviac. Slovensko na tom nie je najlepšie, nachádzame sa na chvoste tejto tabuľky. Podľa každoročného rozsiahleho prieskumu farmaceutickej firmy STADA však dôveruje tradičnej medicíne a lekárom stále viac ľudí. Rozsiahly prieskum urobili v 23 krajinách a z nich najlepšie vyšli Fíni, pretože až 84-percent z nich dôveruje klasickej medicíne. Na Slovensku je to len 55 percent. Iba o niečo lepšie je to v Českej republike a Maďarsku - 60 a 62 percent. V tomto prieskume vyšlo, že v priemerne tradičnej medicíne dôveruje 69 percent ľudí.

Zdravotná starostlivosť

Čoraz viac Európanov je nespokojných so zdravotnou starostlivosťou. Vyplýva to z nedávneho prieskumu. Kým v roku 2020 bolo spokojných takmer tri štvrtiny opýtaných, teraz je tomu len 56 percent. S týmto zistením prišla firma STADA, ktorá každoročne robí rozsiahly prieskum. Vzorka predstavovala 46-tisíc respondentov z 23 krajín, 21 z Európy, ale aj dvoch ázijských krajín. Slovensko sa zapojilo po prvýkrát. "Dlhé čakacie doby na vyšetrenie u lekára či lekárske prehliadky sú problémom. V niektorých krajinách sa dlho čaká k všeobecnému lekárovi, v iných zase ku špecialistovi. V niektorých krajinách čakáte týždne až mesiace na dôležité operácie," povedal CEO STADA Arzneimittel AG, Peter Goldschmidt.

Nedostatočná dostupnosť

"Najväčším problémom je nedostatočná dostupnosť lekárskeho vyšetrenia, keď ho potrebujete. Ďalší problém je to, že neinvestujeme dostatočne do prevencie," informovala konateľka firmy Human8, Magali Geens. 69 percent opýtaných verí tradičnej medicíne a lekárom, čo predstavuje 7 percent nárast od roku 2022. Slovensko je ale na úplnom konci rebríčka a tradičnej medicíne u nás verí len 55 percent opýtaných. "Ukazuje sa, že ľudia si čoraz viac uvedomujú, že sú za svoje zdravie zodpovední najmä oni sami," dopĺňa Goldschmidt.

Slováci investujú veľa do seba a do svojho zdravia, čo sa premietlo aj v prieskume, kde sme skončili na piatom mieste. "Až 93 percent Slovákov sa vyjadrilo, že sa starajú o svoje hlavne fyzické zdravie aspoň jednou aktivitou. Čo sa týka mentálneho zdravia, sme na treťom mieste," povedala generálna manažérka STADA Pharma Slovakia, Viera Parkániová.

Pocit osamelosti

Podľa prieskumu sa dve tretiny Európanov cítia vo svojom živote šťastne. Najšťastnejšou vekovou skupinou sú mladí ľudia od 18 do 34 rokov. Paradoxne, tá istá skupina sa cíti aj veľmi osamotene. "Sme štvrtý v poradí, ktorí riešime veľmi osamelosť," dodáva Parkániová. "Najviac sa obávam epidémie osamelosti. Vidíme zatiaľ len jej začiatok. Hoci sa čoraz viac socializujeme na sociálnych sieťach, cítime sa omnoho viac opustení," dodala Geens. "Šokovalo ma, koľko ľudí sa cíti osamelo. Keď sa pozriete na prieskum, takmer tretina Európanov sa cíti opustene," dodal Goldschmidt."Pred mladými stojí výzva naučiť sa opäť komunikovať s druhými mimo sociálnych sieti. Ak naša spoločnosť a školy ich dostatočne nepodporia a nezamerajú na to aj výchovu a výučbu, obávam sa, že v tom necháme mladých osamote. Nemyslím si, že si bez našej pomoci poradia," doplnila Geens.

Čo sa týka prognóz do budúcna, 30 percent Európanov verí, že do desať rokov výrazne pokročia možnosti v liečbe rakoviny a väčšina prípadov už nebude smrteľných. "Domnievam sa, že rakovina bude vždy najčastejšia alebo druhá najčastejšia príčina smrti, ale som presvedčený, že na viaceré druhy rakoviny nájdeme rýchlejšie možnosti liečby," uzavrel Goldschmidt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy