Polojasno
19°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Extrémne horúčavy zasiahli Slovensko. Ako vysoké teploty zvládať?
Zdielať na

Extrémne horúčavy zasiahli Slovensko. Ako vysoké teploty zvládať?

BRATISLAVA / Extrémne horúčavy sú tu a v nedeľu 29. júna nás čakajú teplotné rekordy. Najviac rizikové sú tri kraje na západnom Slovensku. Ľudia sa ochladzujú ako vedia. Dobre padnú aj mestské osviežovače, či fontána. Odborníci varujú najmä starých ľudí a deti, aby sa vyhýbali priamemu slnku a pili veľa tekutín.

​Horúci deň strávilo veľa ľudí na kúpalisku

"Troška je studená voda, ale ja to vydržím," povedalo jedno z detí na kúpalisku. "Výborná, úplne svieža," pridalo sa ďalšie "Keď je to zábava, tak vydržíme," uviedlo tretie. Vysoké teplo ľudí okamžite vytiahlo schladiť sa k vode. Napríklad na kúpalisku v Dúbravke v Bratislave boli počas dňa rady úplne všade. Pri vstupe do areálu, ale aj pri čakaní na jedlo a pitie. Ľudia zhodne hovoria, že to teplo sa inde vydržať nedá.

Krátko po obede ľudia masovo prichádzali. "Do jeden a pól tisíca ľudí prišlo od rána," povedal predajca na kúpalisku. Ľudia na priamom slnku vydržali ležať aj čakať v rade na občerstvenie. "Áno sú tu veľké rady, ale už cítim veľmi, že som hladná, tak radšej to vyčkám," poznamenala jedna z návštevníčok kúpaliska. Mimoriadne ťažké to ale majú ľudia, ktorí kávu alebo jedlo pripravujú. Horúci vzduch z kávovaru musia trpieť aj Nina a Lilien.

V horúce dni je dôležitý tieň aj pitný režim

"Je tu až štyridsať stupňov. Potíme sa,  je tu strašne teplo, musíme sa ľadovými kockami natierať," posťažovala sa Nina, ktorá na kúpalisku pracuje.  Lekári ale upozorňujú na veľkú opatrnosť a skôr pobyt v tieni. "Extrémne teploty sú nebezpečné pre tie najmenšie detičky, ale zároveň aj pre seniorov. Základným problémom je zvýšené odparovanie tekutín, teda prehriatie toho organizmu a dehydratácia. Vyhnúť sa priamemu slnku cez obed," odporučil pediater Martin Matejka.

Niektorí sa vybrali aj do hôr

​Aj na kúpalisku už riešili problémy z tepla. "Mali sme tu aj dvakrát sanitku kvôli odpadnutiu. Ale stále ľudí upozorňujeme, že majú piť, majú sa natierať opaľovacím krémom, čo najviac byť v tieni, lebo nedá sa byť celý deň na slnku," povedal plavčík Marián. V pohotovosti boli aj záchranári a lekári na urgentoch. I keď prichádza aj dobrá správa. "Operátori tiesňovej linky 155 vyslali do pätnástej hodiny ambulancie Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) ku kolapsovým stavom z tepla celkovo 43 krát. Záchranári ošetrili najviac pacientov s touto diagnózou v Prešovskom kraji. Napriek naozaj horúcemu počasiu sa počet výjazdov znížil viac ako o polovicu," informovala Petra Klimešová, hovorkyňa Operačného strediska ZZS.

Ľudia pritom využívali všetky možnosti chladenia. A to mestské osviežovače, fontány, aj jazerá. "Je to super miesto práve na ovlaženie," povedala jedna z návštevníčok pri osviežovačoch. A niektorí sa odhodlali ísť do hôr. "Nakoniec to bude túra. Máme dvadsať kilometrov pred sebou," uviedli turistickí nadšenci. Mimoriadne teplo bude aj v nedeľu (30.6.). Podľa meteorológov teplota vystúpi až na 36 stupňov. V štyroch krajoch bude platiť výstraha prvého stupňa. A v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom až druhého stupňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy