Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Revolúcia v energetike: Slovensko môže medzi prvými využiť jadrový odpad
Zdielať na

Revolúcia v energetike: Slovensko môže medzi prvými využiť jadrový odpad

BRATISLAVA / Slovensko by sa mohlo zaradiť medzi lídrov na poli energetickej bezpečnosti. Ako jedna z prvých krajín v Európe by sme mohli vyrábať elektrinu z vyhoretého jadrového paliva, v ktorom sa skrýva ešte množstvo nevyužitej energie. Vďaka pokročilým reaktorom štvrtej generácie sa zároveň môžeme stať čistým vývozcom bezemisnej elektriny.

​Jednou ranou by mohli vyriešiť všetky problémy

Nároky na energie rastú a Slovensko potrebuje do roku 2050 dodatočných pätnásť terawatov. Stačiť zrejme nebude ani vládou odobrená nová atómka. "Je tu priestor asi na ďalších 1200 MW a predpokladám, že to bude priestor na malé modulárne reaktory,“ uviedol predseda dozornej rady Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska Rastislav Podhorec. Jednou ranou môžu vyriešiť hneď tri problémy jadrovej energie – náklady, bezpečnosť a odpad.

„Práve preto chceme využiť vyhorený materiál z iných reaktorov ako palivo pre naše reaktory. V Európe v ňom máme uskladnené stovky rokov budúcej energie a my ju chceme využiť,“ dodal generálny riaditeľ firmy Newcleo Stefano Buono. Dobrou správou je, že za desiatky rokov prevádzky jadrových elektrární na Slovensku máme v medzisklade v Jaslovských Bohuniciach dostatok materiálu na jeho ďalšie potenciálne využitie. "Ak Európa chce rozvíjať svoje hospodárstvo, nemá ani inú možnosť, len jadrovú energetiku,“ pripomenul prezident Slovenskej nukleárnej spoločnosti Vladimír Slugeň.

Na Slovensku máme s jadrovou energiou skúsenosti

No a s ňou máme na Slovensku dlhoročné skúsenosti. "Výhodou týchto reaktorov je, že sa môžu postaviť na rôznych miestach, čiže nie je potrebná ich koncentrácia na jednom mieste,“ povedal Podhorec. "Na Slovensku sa aktuálne pripravuje štúdia uskutočniteľnosti malých modulárnych reaktorov v piatich lokalitách,“ informoval Radoslav Potočár, šéfredaktor Energie-Portal.sk. Ich využitie je najmä v priemysle a pri dodávkach tepla. Tento druh energie by sa tým pádom mohol stať zaujímavý aj pre súkromný sektor.

Ide o prevratnú technológiu, ktorá by mala pomôcť energeticky náročným podnikom, no zároveň by mala chrániť aj životné prostredie. "Majú menší výkon, sú to menšie zariadenia, to znamená, že na ich výstavbu je potrebný menší objem finančných prostriedkov,“ pripomenul Potočár. "Keď postavíte reaktor za tri roky a nie desať a bude to stáť osemsto miliónov a nie tridsať miliárd, oslovujete tým úplne iný investičný trh,“ skonštatoval Buono. "Je to obrovský prínos do budúcnosti uzavretia palivového cyklu aj z hľadiska redukcie vysoko rádioaktívnych odpadov,“ ukončil Slugeň. Prvý komerčný reaktor by mal byť hotový v roku 2033 a Slovensko má šancu byť medzi prvými.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy