Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Slovensko má podľa prieskumu najlacnejšie parkovanie. Je v tom ale háčik
Zdielať na

Slovensko má podľa prieskumu najlacnejšie parkovanie. Je v tom ale háčik

BRATISLAVA / Slovensko je podľa prieskumu spoločnosti Easy Park víťazom v najlacnejšom parkovaní v rámci krajín Európskej únie. Na Slovensku spoločnosť zaznamenala najnižšiu cenu za hodinu parkovania napríklad v Prešove a naopak najvyššiu v Košiciach. Treba však podotknúť, že ide o verejné parkoviská.

Cena za verejné parkovanie je rovnaká aj v centre mesta

"​Brali sme do úvahy čisto mestské parkovanie a cenník parkovania, ktorý je daný reguláciou každým z týchto miest. Urobil sa priemer jednotlivých zón, v ktorých je toto parkovanie platené a potom sa to spriemerovalo," informoval Michal Malečka z EasyPark Slovakia. Spomedzi pätnástich krajín má Slovensko najlacnejšie verejné parkoviská. V priemere zaplatíme euro aj desať centov za hodinu. V hlavnom meste Slovenska zaplatíte za hodinu od jedného do dvoch eur. Dokonca aj v absolútnom centre. Cena za parkovanie je v starom meste vyššia v prípade, že zaparkujete v súkromných garážach alebo na parkoviskách, ktoré prislúchajú hotelom. Cena za hodinu sa pohybuje od štyri a pól do siedmych eur.

V Medzilaborciach zmenu ceny parkovania neplánujú

V Humennom patrí medzi turisticky najnavštevovanejšie renesančný kaštieľ. V jeho bezprostrednej blízkosti sú dve parkoviská v správe mestských Technických služieb. Cena parkovného je päťdesiat centov na hodinu. Toto je však riešenie, ak sa chcú ľudia v meste zdržať dlhšie. "V prípade, ak by zahraničný turista plánoval na dlhšie obdobie zaparkovať auto na týchto parkoviskách, najlepším riešením by bolo kúpiť si mesačnú parkovaciu kartu v hodnote dvadsať eur," uviedol vedúci Technicko-prevádzkového strediska Technických služieb mesta Humenné Jozef Kopáč.

Rekonštrukcia jediného múzea Andyho Warhola v Európe bude hotová už o pár mesiacov. V bezprostrednej blízkosti múzea sa nachádza asi tristo parkovacích miest. A radnica ráta s tým, že otvorenie stánku kráľa popartu prinesie húfy turistov. "Očakávame, že to bude tisíc turistov denne, ktorí ale budú rozložení do celého dňa. Mesto neuvažuje, že by spoplatnilo parkovanie, keďže parkovacích miest je dostatok," povedal primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský.

Najdrahšie parkovanie je stále v Holandsku

"V rámci Slovenska sme najvyššiu cenu zaznamenali v Košiciach kde to bolo 1,44 eur a najnižšiu napríklad v Prešove kde to bolo päťdesiat centov," infromoval Malečka. Keď sa na ceny parkovného pozrieme globálne - na takmer rovnakej vlne sa nachádza Portugalsko, kde zaplatíte v priemere za hodinu parkovania o desať centov viac ako u nás. V Čechách Vás hodina parkovania v priemere stojí 1,60, rovnako zaplatíte aj v Rakúsku.

TV JOJ

Naopak lídrom najdrahšieho parkovania je Holandsko, ktoré si túto priečku drží dlhodobo cez štyri eurá za hodinu. Druhou najdrahšou krajinou je Nórsko s cenou štyri eurá. "Čo sa týka Maďarska tak verím, že budúci rok by do tohto prieskumu mohlo pribudnúť tak ako tomu bolo tento rok pre Slovensko," ukončil Malečka.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy