Polojasno
23°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Slovenské potravinové púšte: Obyvatelia bojujú s nedostatkom jedla
Zdielať na

Slovenské potravinové púšte: Obyvatelia bojujú s nedostatkom jedla

ČERTIŽNÉ / Vedeli ste, že aj na Slovensku máme púšte? Sú to púšte potravinové. Ide o lokality, kde ľuďom chýba prístup k základným potravinám. Najviac ich je v Prešovskom kraji. Hovorili sme so seniormi v obci Čertižné v slovensko-poľskom pohraničí. Kamennú predajňu potravín nemajú. Až dvadsať percent obyvateľov obce je odkázaných na pomoc iných. Len v spomínanom Prešovskom kraji je takýchto oblastí vyše stodvadsať.

Chýbajú im základné potraviny

​"Je to zlé, najmä pre nás starých ľudí, dôchodcov, ktorí nemajú autá, pretože treba chodiť až do Medzilaboriec pre základné potraviny" povedal obyvateľ Čertižného Michal Hacko. Pán Michal, ktorý má 78 rokov a s manželkou si síce dopestujú, čo sa dá, no základné potraviny im chýbajú. "Najmä chlieb, cukor, soľ, maslo," dodal. "Viete, sme starší ľudia, potrebujeme potraviny. Napíšeme na papierik a dávame deťom kupovať na dva týždne. Sú také mlieka, čo vydržia týždeň, dva týždne," komentovala obyvateľka Čertižného Anna Galajdová.

Prevádzka definitívne skončila

"My si tu na dedine dopestujeme zemiaky, kapustu, ale bieda ešte len príde," povedal obyvateľ Čertižného Michal Galajda. V týchto potravinách v obci Čertižné v slovensko-poľskom pohraničí si už ľudia viac nenakúpia. Prevádzka pred mesiacom definitívne skončila. Aj toto je jedna z potravinových púští. V dedine žije niečo vyše tristo ľudí. Za chlebom a rožkami musia cestovať. "Je tu viacero starších, ktorí sú doma sami, nemajú možnosť ísť do mesta, do susednej obce. Takých ľudí je možno dvadsať percent. To je celkom dosť. Pomáhajú si rôznym spôsobom. Napríklad keď majú susedov, tak im nakúpia základné potraviny. Na víkend prídu deti, tak im donesú nákup. Ale takáto predajňa v obci chýba," informoval starosta Čertižného Peter Tričák.

Dotácia na pojazdné predajne

Iba v rámci Prešovského kraja je 121 obcí, v ktorých nie je ani kamenná predajňa potravín a nejazdí tam ani pojazdná predajňa. V týchto dedinách žije viac ako 25 tisíc ľudí. Na situáciu zareagoval Prešovský samosprávny kraj. Práve v ňom je v rámci Slovenska potravinových púšti najviac. Obce a ľudí v núdzi chcú podporiť dotáciou na pojazdné predajne. "Celkovo deklarovalo záujem o pojazdnú predajňu 182 obcí. Výška dotácie pre prijímateľa pomoci bude maximálne 500 eur na oprávnené obdobie. Dotácia bude určená na refundáciu výdavkov spojených s poskytovaním služby ambulantného predaja prostredníctvom pojazdnej predajne," informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. "Keď nie je inak, aj toto je dobré. Jooj, až celkom dobré," dodal pán Hacko. "Vláčiť tašky. Nie je riešenie chodiť autobusom. Bolo by lepšie, keby aspoň dvakrát do týždňa chodila pojazdná predajňa," dodala pani Galajdová. "Obchod musí byť. Bez obchodu dedina prepadne," dodal pán l Galajda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy