Skoro jasno
22°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Minister chce postaviť novú hlavnú stanicu v Bratislave. Na akom mieste ešte netuší
Zdielať na

Minister chce postaviť novú hlavnú stanicu v Bratislave. Na akom mieste ešte netuší

BRATISLAVA / Minister dopravy má ambiciózny plán. Bratislava by podľa neho mohla mať novú hlavnú vlakovú stanicu. Kde by ju štát postavil, zatiaľ nie je jasné. Magistrát hlavného mesta, ktorý dlhé roky žiada štát o rekonštrukciu súčasnej stanice, nový projekt zatiaľ nevidel.

Hlavná stanica je vstupná brána do hlavného mesta, ktorá víta cestujúcich nielen zo Slovenska, ale aj turistov zo zahraničia. "Je to zanedbávané roky už by sa to mohlo začať riešiť," povedal jeden z cestujúcich. Cestujúcich netrápia len meškajúce vlaky, roky žiadajú o obnovu hlavnej stanice. Tá sa zatiaľ a dočkala len čiastočných opráv. napríklad v roku 2018 sa zrekonštruovala čakáreň. "Je to o niečo lepšie ako predtým, že je vynovená," uviedla cestujúca. 

Dojem cestujúcich chcel štát vylepšiť v minulosti už niekoľkokrát, no bez výsledku. Po novom sa začalo debatovať o tom, že by Bratislava mohla mať novú stanicu na úplne inom mieste. "Nárast železničnej dopravy je predpokladaný do takej miery celoeurópsky, že stanica sa nemá kam nafúknuť, bude potrebné urobiť stanicu v iných miestach," ozrejmil Jozef Ráž, minister dopravy. 

Robí sa štúdia

V ktorých lokalitách by stanica mohla vyrásť nie je jasné. Minister prezradil len toľko, že momentálne sa k tomu robí štúdia. "Sú nejaké dve tri lokality v hre ale ja by som to ešte, to je predčasné ale pracuje sa na štúdii, ktorá to má pomenovať, kde to bude," dodal Ráž. "Radi by sme sa bavili so štátom aj o tom, kde má byť nová stanica. Pre nás je dôležité, aby bol napojená na električky ako teraz, a aby bola normálna, moderná, že keď prídem do Bratislavy, že sa nehanbím," opísal Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

O zlepšení železníc sa v Bratislave hovorí už roky. Napríklad jej niekdajší primátor chcel, aby tieto koľaje nezostali minulosťou. "Tých 150-tisíc ľudí, ktorí denne prichádzajú do BA autami, tí sa MHD vyriešiť nedajú. Musíme sa vrátiť ku konceptu Filiálky," povedal v roku 2016 Ivo Nesrovnal, bývalý primátor Bratislavy. Koľaje sú však dnes zarastené trávou, vidieť ich len na chodníku.

Chce, aby bola hotová do konca volebného obdobia

Minister dopravy naznačil, že nový projekt by mohol byť pripravený do roku 2030, no zaväzovať sa k tomu nechce. "Do 2030, nemám predstavu čo by to mohlo stáť," doplnil Ráž. "Bolo by to dobré keby to bolo blízko letiska," povedala jedna z cestujúcich. 

"Táto bude hlavná a jediná veľká, ktorú máme budeme mať ešte roky. Budeme sa usilovať o to, aby vyzerala normálne a budeme sa o tom baviť so štátom," doplnil Vallo. "Predpokladám, že do konca tohto volebného obdobia sa nám podarí ju zrekonštruovať a to z vlastných prostriedkov," priblížil Ráž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy