Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Platy rastú, inflácia klesá: Čaká nás lepšia budúcnosť?
Zdielať na

Platy rastú, inflácia klesá: Čaká nás lepšia budúcnosť?

BRATISLAVA / Podľa ekonómov sa budeme mať lepšie. Nech sa na to pozrieme z akéhokoľvek hľadiska, platy stúpajú a inflácia klesá. Po dvoch rokoch, ktoré boli pre slovenské domácnosti tragické, sa tak schyľuje na lepšie časy. A ukáže sa to pri nákupoch i úsporách.

​Zarábame viac

V porovnaní s minulým rokom zarábame v priemere o šesť percent viac. Experti tvrdia, že za to môže najmä nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, a tak si napríklad učitelia či finančníci výrazne polepšili. "V podstate nebolo žiadne odvetvie, v ktorom by prišlo k reálnemu poklesu platov. Avšak taký najpomalší rast platov bol evidovaný v prípade odborných a vedeckých činností iba o 0,3 percenta a potom v oblasti stavebníctva o 1,6 percenta," povedala analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská.

Zmeny si nevšimli

Na juhu Slovenska sme oslovili desať ľudí, no zvyšovanie platov pocítil iba jeden zamestnanec. "Tak išlo to hore určite. V celkovej výplate 70 euro navyše," povedal respondent. Väčšina si zmenu v peňaženkách ani nevšimla. "Fú, to veľmi nie," "darmo vzrastie, keď v obchode sú oveľa vyššie ceny, aj keď hovoria, že znižujú, ale vôbec nič sa neznižuje, všetko sa zvyšuje," "neviem, nie, nepociťujem, ale to, čo si človek môže kúpiť v obchodoch, asi je to stále menej a menej," povedali ďalší.

Rozdiel v mzde

Tu sa ukazuje rozdiel medzi nominálnou a reálnou mzdou. Keď zarábam dvadsať eur a zamestnávateľ mi zvýši plat o desať percent, mám dvadsaťdva eur. No v prípade, že všetko v mojom lokálnom obchode zdražie o pätnásť percent, som na tom ešte horšie ako predtým. Napriek tomu, že mám v ruke peňazí viac. Preto ľudia poväčšine rast platov zatiaľ necítia. Síce išli hore, no dvojciferné zdražovanie v rozpočtoch jednoducho prevážilo. Tomu je po dvoch rokoch koniec, mzdy infláciu predbehnú o viac ako štyri percentá. "Domácnosti získajú späť kúpyschopnosť, ktorú stratili počas rokov vysokej inflácie?" priblížil hlavný ekonóm National Bank of Slovakia Martin Reiner.

Poteší sa aj štát

"Ostane viac peňazí na úspory, čo sa reálne deje a vidíme to na zostatkoch účtov v komerčných bankách," ozrejmil guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. No a okrem vás, bánk a obchodov sa poteší aj štát. Väčšie príjmy, väčšie dane, väčšie odvody. "Jednopercentná odchýlka v prognóze rastu cien nám robí v rozpočte rozdiel zhruba tristo miliónov eur, čo je naozaj veľa," povedal riaditeľ Inštitútu Finančnej politiky Juraj Valachy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy