Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Českí vojaci odovzdávajú štafetu: Veliace žezlo teraz prebrala španielska armáda
Zdielať na

Českí vojaci odovzdávajú štafetu: Veliace žezlo teraz prebrala španielska armáda

LEŠŤ / Dvojročné velenie českej armády v mnoho-národnej bojovej skupine NATO na Slovensku dnes oficiálne skončilo. Prví českí vojaci pritom prišli na Lešť v apríli 2022, aby posilnili východné krídlo NATO. Zhruba 400 vojakov sa striedalo v trojmesačných rotáciách. Veliace žezlo teraz prebrala španielska armáda.

Armáda redukuje počty

Dva roky velili vyše tisícke vojakov, teraz ich misia končí. Česká armáda redukuje počty vojakov v mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Lešti. "Mali sme tu asi štyristo vojakov, teraz ich bude asi dvesto. Budeme tu mať naďalej zastúpenie aj vo velení," povedal náčelník generálneho štábu Armády Českej republiky Karel Řehka. "Je dôležité sa poďakovať Českej republike, ktorá sa ako prvá, pred dvoma rokmi, ujala tejto úlohy. Veľmi aktívne a razantne. Práve po začiatku vojny na Ukrajine," ozrejmil minister obrany Slovenskej republiky Róbert Kaliňák.

Velenie prebrala Španielsko

Velenie mnohonárodnej bojovej skupiny na Lešti tak od 1. júla oficiálne prebrala španielska armáda. "Prišli sme z mnohých častí Španielska. No väčšina je zo severozápadu z Galície. Nie je to typické slnečné Španielsko. Počasie je skôr podobné ako u vás, preto sa tu cítime dobre," povedal veliteľ španielskej armády Andrés Gonzáles Alvarádo. Zatiaľ je ich takmer osemsto, no počty španielskych vojakov na Lešti majú dosiahnuť číslo dvetisíc. Posilnené východné krídlo NATO tvoria okrem slovenských, českých, slovinských či amerických vojakov, ešte aj Portugalci. Tí vystriedajú Nemcov. "Pridajú sa aj kolegovia z Rumunska a Turecka," dodal Kaliňák.

Tritisíc vojakov

Španielska vojenská technika prišla na Slovensko ešte minulý rok. Bola to náročná úloha. Časť doslova priplávala na lodiach zo Slovinska a odtiaľ sa cez Maďarsko dostala na Lešť. Bojové zoskupenie sa bude ďalej rozširovať, brigáda má mať zhruba tritisíc vojakov. "Priniesli sme so sebou aj našu latinskú kultúru a španielsky spôsob velenia chceme priniesť aj do vášho prostredia," dodal  Alvarádo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy