Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Zatopená nemocnica v Nových Zámkoch obnovuje prevádzku
Zdielať na

Zatopená nemocnica v Nových Zámkoch obnovuje prevádzku

NOVÉ ZÁMKY / Zatopená nemocnica v Nových Zámkoch bude od zajtra v plnej prevádzke. Odstavenie výťahov v budove monobloku nemocnicu ochromilo. Neoperovalo sa, do ambulancií sa dostali len fyzicky zdatní chorí po schodoch a pacienti mali len suchú stravu. Štvordňové fitnes vo forme chôdze po schodisku absolvovali aj lekári a zdravotnícky personál.

"Vyčerpávajúce a namáhavé, ale zvládli sme to," povedal primár neurologickej kliniky Igor Polák. V nemocnici v Nových Zámkoch po štyroch dňoch spustili prvé tri výťahy a začalo sa už aj operovať. Suterén 13-poschodového monobloku minulú stredu 25. júna zaliala voda prívalového dažďa. Rekordné množstvo zrážok ohrozilo elektroniku v šachtách obnovených výťahov, ktoré museli odstaviť a tým čiastočne aj život v nemocnici.

"Už v piatok 28. júna večer bola odstránená kompletne voda z týchto šácht a pracovníci zabezpečujú spojazdnenie všetkých výťahov. Teplá voda nabehla v sobotu 29. júna večer, museli sme meniť nejakých sedem čerpadiel. V priebehu víkendu sa vykonali možno nejaké tri-štyri operácie. Ostatné boli operačným strediskom presmerované do iných nemocníc," povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky Mikuláš Blaško. V nemocnici fungovali len dva evakuačné výťahy. Všetko sa muselo riešiť cez úzke schodisko. Lekári, sestry, sanitári a neraz aj samotní pacienti schody absolvovali aj niekoľkokrát denne.

V priebehu zajtrajška, 2. júla by mali spustiť aj ďalšie výťahy pre pacientov a návštevníkov. "To znamená, že nabehneme na úplne bežný prevádzkový režim," doplnil Blaško. Takmer štyristo hospitalizovaných pacientov už dostane aj teplú stravu. Z dôvodu nefunkčných výťahov teplú stravu nedistribuovali štyri dni. Náklady na priame odstraňovanie škôd a záchranu majetku, ako odčerpávanie vody, výmena poškodených čerpadiel, personál sa zatiaľ vyšplhali na 150 tisíc eur.

"Máme nejakých sedem až osem ton potravín, ktoré musia ísť na likvidáciu. Máme lieky, ktoré boli zatopené a samozrejme boli poškodené budovy, maľovky, musíme robiť dezinfekčné nátery. Škoda ako taká bude oveľa vyššia," dodal Blaško. Dvestopäťdesiat vriec s pieskom sú darom pre nemocnicu v Nových Zámkoch. Je to jedno z prvých opatrní, ktoré bude nemocnica postupne prijímať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy