Skoro jasno
24°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri NATO bude Marek Varga
Zdielať na

Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri NATO bude Marek Varga

BRATISLAVA / Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Severoatlantickej aliancii bude Marek Varga. Doteraz zastupoval Slovensko vo funkcii veľvyslanca v Bejrúte pre Libanon a ďalšie štáty Blízkeho východu. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Post stáleho predstaviteľa Slovenskej republiky pri NATO doteraz zastával Peter Bátor. "Okrem efektívneho vedenia našich vyslaných zamestnancov bude medzi moje priority patriť budovanie rezortnej expertnej bázy a zabezpečovanie spolupráce všetkých zainteresovaných rezortov," uviedol Varga. Pred odchodom na vyslanie ho v utorok 2. júla prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Zdôraznil, že NATO je predovšetkým obranná a mierová organizácia, ktorá svojim členom poskytuje záruky kolektívnej bezpečnosti a akékoľvek medzinárodné spory by mala prioritne riešiť mierovými prostriedkami. "Slovenská republika je už dvadsať rokov dôveryhodným a úspešným spojencom, ktorý podporuje plnenie záväzkov vyplývajúcich z nášho členstva v Aliancii," skonštatoval.

Pozornosť sa podľa ministra momentálne zameriava na júlový samit vo Washingtone, ktorý je najvýznamnejším rokovaním najvyšších lídrov členských štátov NATO. Hlavnými cieľmi samitu bude posilnenie východného krídla Severoatlantickej aliancie vrátane tém protivzdušnej a protiraketovej obrany či zvyšovanie úrovne obranných investícií. Slovensko je členom Aliancie od 29. marca 2004. V jej orgánoch presadzuje slovenské záujmy stála delegácia Slovenskej republiky pri NATO na čele so stálym predstaviteľom. V operáciách, misiách a aktivitách Aliancie pôsobí aktuálne 133 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy