Skoro jasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Rodičia sú z rušenia detských pohotovostí zúfalí. Ktoré sa zatvoria ako ďalšie?
Zdielať na

Rodičia sú z rušenia detských pohotovostí zúfalí. Ktoré sa zatvoria ako ďalšie?

SLOVENSKO / Detské pohotovosti v desiatich slovenských mestách v pondelok 1. júla nadobro zatvorili. Zostali po nich rozčarovaní rodičia, ktorí teraz musia v akútnych prípadoch merať cestu do susedných miest. Je to druhá a nie posledná vlna zatvárania. Môže za to nedostatok pediatrov a ich vysoký priemerný vek. Zároveň sa ordinačné hodiny na detských pohotovostiach skracujú, namiesto do desiatej ordinujú po novom do ôsmej večer. Na oplátku musia pediatri otvoriť ambulanciu každý pracovný deň. Minimálne v jeden z nich aspoň do 16:00.

​Pediatri ambulanciu chceli zachrániť

Dvere detskej pohotovostnej ambulancie v Novom Meste nad Váhom sa definitívne zatvorili. Malí pacienti budú musieť chodiť do Trenčína"Za posledný polrok bolo ošetrených 246 detí na pohotovosti v Novom Meste nad Váhom," uviedol primátor Nového mesta nad Váhom František Mašlonka. Mesto robilo všetko preto, aby ambulanciu zachránilo. Rokovalo s ministerstvom zdravotníctva aj s lekármi. "Naši pediatri to chceli potiahnuť, ale bolo ich málo," dodal Mašlonka.

"Mne sa to nepáči, že to tu rušia. S chorým dieťaťom chodiť do Trenčína je úplná hlúposť," povedala mamička z Nového mesta nad Váhom. Chorí detskí pacienti budú musieť cestovať do fakultnej nemocnice v Trenčíne"Bude prechodne na tri mesiace zabezpečená posilnená pohotovostná služba," informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová.

Pozrite si zoznam pohotovostí, ktoré boli od júla 2024 zrušené:

TV JOJ/MV SR

Pozrite si zoznam pohotovostí, ktoré budú od augusta 2024 zrušené:

Vypustený pevný bod APS pre deti a dorast Pevný bod, do ktorého bol vypustený bod pridelený
August 2023 Bánovce nad Bebravou Trenčín
Malacky Bratislava
Moldava nad Bodvou Košice
Púchov Považská Bystrica
Revúca Rimavská Sobota
Zlaté Moravce Nitra

Pozrite si zoznam pohotovostí, ktoré budú od novembra 2024 zrušené:

TV JOJ/MV SR

Pohotovosť v Ružomberku personálny problém vyriešila

Ružomberčania sa svojej detskej pohotovosti nemienia len tak vzdať, maximálne úsilie v tomto smere, vyvíja aj tunajšia radnica. Úderom desiatej hodiny ukončila v pondelok (1.7.) večer svoje fungovanie aj detská pohotovosť v Ružomberku"Nerozumiem prečo pani ministerka ruší aj náš bod, keďže personálny problém sme vyriešili, ale tým, že sme stratili financovanie nemôžeme pokračovať," uviedla detská lekárka Janka Nosková.

V ružomberskej vojenskej nemocnici funguje naďalej ORL pohotovosť, kde od utorka (2.7.) vyšetria detských pacientov, aj bez výmenného lístka z pohotovosti. Po dvadsiatej hodine ošetria vážne stavy aj na tunajšom detskom oddelení. Nemocnica však už teraz vyzýva rodičov, aby primárne využívali pohotovostné služby v okolitých mestách. "Ja, ako rodič dvoch malých detí si neviem predstaviť, že mám riešiť urgentný stav svojho dieťaťa a ešte mám zabiť tridsať minút cestou do Liptovského Mikuláša alebo Dolného Kubína, kde sa tie pohotovosti momentálne nachádzajú," povedal Andrej z Ružomberku.

V Sabinove s počtom lekárov nebol nikdy problém

Lekárska pohotovosť pre deti a dorast je od prvého júla zrušená aj v Sabinove. Fungovať bude iba do šestnástej hodiny. Doposiaľ to zabezpečovala Mestská Poliklinika, sú tu iba ambulancie no a tie detské boli dnes preplnené, keďže množstvo pediatrov má dovolenku. V Sabinove nikdy nebol problém pokryť služby, tam mali pediatrov dostatok. "Mali sme sedemnásť lekárov, z toho len päť bolo nad sedemdesiat rokov," informoval primátor Sabinova Michal Repaský.

:Najbližšie plne funkčné pohotovosti sú jedna v Prešove alebo sa rodič môže vybrať napríklad do Starej Ľubovne. "Keď niečo bolo, my sme vždy išli na pohotovosť do Prešova, ale nie každý má auto," povedala matka dieťaťa Martina. "Ja si myslím, že aspoň toto dobre, že do šestnástej hodiny, lebo v iných mestách alebo v iných regiónoch ani toľko," dodal starý otec Štefan Rybovič. Primátor povedal, že večer už lekári ošetrili iba zopár prípadov. A väčšina z nich prišla preto aby v ambulanciách počas dna nemuseli čakať. "Každý prípad je individuálny a špecificky a mamičky vedia, čo robiť keď má dieťa napríklad horúčku," ukončil primátor. 

Ministerstvo tvrdí, že zrušenie pohotovostí urgent nezahltí

Dôvod prečo sa pohotovosti rušia, je nedostatok pediatrov a ich vysoký priemerný vek šesťdesiat rokov. takmer polovica je v dôchodkovom veku, ministerstvo odhaduje, že ich aktuálne chýba 235. Pracuje i vyše deväťsto a striedajú sa po včerajšku na 45 pohotovostiach. V novembri toto číslo klesne o ďalších päť. Pohotovosť sa vtedy zruší aj v Dubnici nad Váhom, Kráľovskom Chlmci, Partizánskom, v Pezinku a Šali.

Už krátko po rozhodnutí časť detských pohotovostí zatvoriť sa ozvali nemocniční pediatri s obavami, že to zahltí urgent. Ministerstvo aj ambulantní pediatri ubezpečujú, že by sa tak stať nemalo .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy