Skoro jasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Nová miliarda eur z plánu obnovy: Čo prinesie Slovensku?
Zdielať na

Nová miliarda eur z plánu obnovy: Čo prinesie Slovensku?

BRATISLAVA / Na slovenské ministerstvá príde takmer miliarda eur. Európska komisia po pol roku schválila štvrtú platbu plánu obnovy. Odobriť to ešte musí hospodársky výbor únie, no pravdepodobne pôjde iba o formalitu. Aj naša vláda si však uvedomuje, že získať ďalšie peniaze bude náročnejšie. V ostatných žiadostiach máme ciele, ktoré považuje za nesplniteľné. Ak teda nechceme, aby nám značné sumy prepadli, budeme musieť vyjednávať v Bruseli.

​V obrovskej knihe je šesť a pol miliardy eur. Nie v hotovosti, no v jej obsahu a 1. júla z nej 923 miliónov vytieklo. "Som hrdý na to, čo sme dokázali s partnermi vo vláde a mojim tímom na úrade a taktiež ďakujem aj Európskej komisii," povedal podpredseda vlády Slovenskej republiky pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Celý proces trval viac ako pol roka

Ešte v decembri sme povedali: Všetko je v poriadku, dajte nám peniaze. No komisia sa zháčila. Nepáčili sa jej výdavkové limity, dôchodky ani trestný zákon a hodnotenie zastavila. Pokračovala 18. júna, no až 1. júla, platbu konečne schválila. S tým, že ide o necelú miliardu. No nie sme ešte ani v polovici celého plánu obnovy, keďže z deviatich platieb máme schválené iba štyri. Vláda sa už hrnie do piatej, ktorú chce stihnúť do konca tohto roka. Keď však otvoríte stránku celého projektu, všimnete si, že z dvadsaťdva cieľov je splnených iba deväť. A podľa experta ani tie vyriešené nemusia prejsť hodnotením eurokomisie.

​Riziko nesplnenia

"Na zeleno tam svieti míľnik vytvárania kapacít v NAKA pre boj s korupciou, s organizovaným zločinom. My vieme, že v NAKA prebehli výrazné zmeny. Ak by sa ukázalo, že to nejako ohrozilo splnenie tohto míľnika, tak by to bol oveľa vážnejší problém," povedal analytik a vydavateľ portálu Euroactiv.sk Radovan Geist. Dva majú pri sebe dokonca i červenú bodku indikujúcu riziko nesplnenia - zonácia národných parkov a zriadenie orgánu, ktorý by koordinoval fungovanie nemocníc. Únia v tomto hovorí jasne: Chceme peniaze? Všetko musí byť zelené. "Reformy a míľniky sú nastavené od začiatku tak, aby boli splniteľné, no treba robiť veci, ktoré sú tam napísané a nie naopak iné, ktoré nás odďaľujú od plnenia týchto záväzkov," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a autor plánu obnovy Štefan Kišš z Progresívneho Slovenska.

Rozhodne Brusel

"Rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni a budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž," pokračoval Kmec. Vo viacerých prípadoch tak rozhodne Brusel. Analytik tvrdí, že ak preukážeme objektívne dôvody, možno nám niektoré míľniky dovolí pozmeniť. Dlho bola v pláne komplexná revízia tuctu bodov, ktoré vláda považovala za nemožné. Dokonca jej Peter Kmec ešte v marci veril. Nakoniec k tomu nedošlo. Slovensko už začína tlačiť čas. Deadlinom pre celý plán obnovy je koniec roka 2026. A ešte nie sme ani v polovici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy