Polojasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Štátna poisťovňa čelí miliónovým stratám. Pocítia to aj poistenci?
Zdielať na

Štátna poisťovňa čelí miliónovým stratám. Pocítia to aj poistenci?

BRATISLAVA / Štátna poisťovňa môže mať opäť problémy. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozornil, že do konca roka jej hrozí strata 170 miliónov eur. Najviac to vraj môžu pocítiť pacienti. Všeobecná zdravotná poisťovňa ale argumentuje, že za zlú správu môžu vyššie náklady na zdravotnú starostlivosť a lieky.

Jedna kríza za druhou

Všeobecná zdravotná poisťovňa zažívala v minulosti jednu krízu za druhou. Tri roky po sebe bola v miliónových stratách. Situáciu mali riešiť úsporné opatrenia. "Strata nie je len vo všeobecnej poisťovni, má ju celý sektor," povedal v septembri 2023 bývalý generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko. "Jeden z projektov, ktorý určite treba presadzovať, sú virtuálne pobočky," povedal bývalý minister zdravotníctva Michal Palkovič. Hovorili vlani bývalý minister zdravotníctva a vtedajší riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vlani poisťovňa evidovala stratu do výšky 173 miliónov eur. No vtedy jej pomohol s dofinancovaním štát. Dnes jej ale opäť hrozí strata. "Predikovaná bude niekde nad úroveň sto šesťdesiatich miliónov," pokračoval Palkovič.

S minulým rokom hospodári lepšie

Štátna poisťovňa sa ale bráni, že v porovnaní s minulým rokom hospodári lepšie. Škrt cez rozpočet im vraj spôsobujú vyššie náklady. Poisťovňa vydala stanovisko: "Je predpoklad, že náklady na lieky a zdravotnícke pomôcky vzrastú o 78 miliónov eur, náklady na ústavnú zdravotnú starostlivosť o 81 miliónov eur a náklady na ambulantnú zdravotnú starostlivosť vzrastú o 34 miliónov eur." "My stále vidíme nejaké rezervy, ale očakávame, že príde manažment s opatreniami, ktoré môžu predstavovať riziká. Tie potom samozrejme musíme vyhodnotiť," dodal Palkovič. "Je potrebné pozerať, či tam nie je nejaká neefektivita. Čo už vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, o ktorej vieme, ktorá platí oveľa viac nemocniciam ako platia napríklad súkromné poisťovne," povedala bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Dofinancovanie nie je vraj správna cesta

Ministerstvo zdravotníctva muselo vlani dofinancovať spomínaný sektor do výšky 316 miliónov eur. Odborníci ale hovoria, že to nie je správna cesta. "V tejto chvíli je predčasné hovoriť, či je potrebné dofinancovanie. Všeobecná zdravotná poisťovňa svoju plánovanú stratu znížila. V marci odhadovala, že bude takmer dvesto miliónov. Teraz je to stošesťdesiatdeväť miliónov," dodala Ježíková. Poisťovňa deklaruje, že chce pokračovať v postupnom znižovaní straty. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neodpovedalo, či bude potrebné sektor dofinancovať. "Budeme vedieť vyhodnotiť hospodárenie všetkých poisťovní a budeme vedieť predikovať, aký bude vývoj nutnosti dofinancovania v tomto roku," uzavrel Palkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy