Oblačno
29°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Vyše tisíc pracovných miest je ohrozených. Môže za to obchodný spor o energiu
Zdielať na

Vyše tisíc pracovných miest je ohrozených. Môže za to obchodný spor o energiu

HUMENNÉ / Tisíc päťsto pracovných miest v ohrození - Humenčania a firmy v priemyselnom parku sú ako rukojemníci obchodného sporu! Jediný centrálny výrobca tepla - firma Chemes, hrozí, že ak mu Humenská energetická spoločnosť nezaplatí do dvoch týždňov päť miliónov eur, odstaví firmy v priemyselnom parku od energií. Radnica hovorí, že je to vydieranie.

Radnica hovorí o vydieraní

​"Áno, berieme to ako nátlak," vyjadril sa k situácií primátor mesta Humenné Miloš Meričko. Chemes si od Humenskej energetickej spoločnosti pýta vyplatenie 4,7 milióna eur do 12. júla. A to za tohtoročné dodávky tepla. Firma Chemes vydala stanovisko: "Spoločnosť Chemes nedokáže kvôli chýbajúcim peniazom uhradiť dlh za plyn a elektrinu a firma SPP jej zastaví dodávky oboch surovín." Aj toto je dôsledok obchodného sporu medzi Chemesom a Východoslovenskou energetikou. Radnica hovorí o vydieraní s tým, že Chemes faktúry zadržiaval pol roka a predložil ich pred troma dňami, v čase, keď už je v konkurze. 

"Robíme si aj právnu analýzu, komu tie peniaze máme zaplatiť," povedal konateľa Humenskej energetickej spoločnosti Martin Lichman. "Spoločnosť Chemes založila faktúry v prospech východoslovenskej energetiky, keďže im dlží devätnásť miliónov eur. A my sa preto oprávnene pýtame, že kde sú tieto peniaze. Takto spoločnosť Chemes svojím konaním ohrozuje nielen životy a živobytie, nielen obyvateľom mesta, ale aj zamestnancov a firiem," doplnil Meričko.

Situáciu pomáhala riešiť aj vláda

V Priemyselnom parku pracuje 1 500 ľudí. Firmy sú závislé od dodávky rôznych druhov médií, ktoré pre nich vyrába práve Chemes. Kritickú situáciu pomáhala riešiť aj vláda. Na základe všeobecného hospodárskeho záujmu SPP Chemesu dodáva plyn a elektrinu, hoci Chemes neplatí. Tento stav však nemôže trvať večne. "Ak nám Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky zruší povinnosť dodávať energie spoločnosti Chemes a zároveň nám spoločnosť CHEMES aj naďalej bude odmietať uhradiť svoj záväzok po lehote splatnosti, rozhodneme o ďalšom postupe," informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Problémy s jediným centrálnym výrobcom tepla sú v Humennom dlhodobé. Radnica preto v spolupráci so štátnym Teplárenským holdingom začala budovať záložné zdroje, a to na troch miestach v meste. Napojené budú na existujúce tepelné rozvody a pokryjú potrebu teplej vody pre Humenčanov. Nerieši to však problém dodávok energií v priemyselnom parku. "Energie pre priemyselný park je možné zabezpečiť len s využitím energetických zariadení, ktoré sú v majetku spoločnosti Chemes," povedala hovorkyňa MH Teplárenského holdingu Andrea Devánová.

Rokujú s nadnárodným investorom

Radnica by výrobu tepla pre mesto aj priemyselný park najradšej videla v rukách štátneho Teplárenského holdingu. "To znamená, aby prevzal energetické zariadenia v rámci priemyselného parku, čím by vlastne poriešil aj výrobu médií pre jednotlivé firmy v rámci parku," povedal Meričko. Lenže tento rozmer Chemes zatiaľ nekomentuje. Firmám v parku Chemes naznačil, že rokujú s nadnárodným investorom, ktorý by tepláreň prevzal. "My aj firma Tytex sme potvrdili, že s investorom si radi sadneme za rokovací stôl," vyjadril sa predseda predstavenstva Nexis Fibers Ján Kučeravý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy