Polojasno
25°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Vláda na výjazdovom rokovaní schválila odškodnenie rodín obetí vlakového nešťastia
Zdielať na

Vláda na výjazdovom rokovaní schválila odškodnenie rodín obetí vlakového nešťastia

ZÁKAMENNÉ / Do oravskej dediny Zákamenné 3. júla pricestovali členovia vlády na výjazdové rokovanie. Sprevádzali ho mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré nastali po atentáte na slovenského premiéra. Samotný Robert Fico sa dnes vládneho stretnutia na Orave ešte zúčastniť nemohol. Ministri sa 3. júla venovali sociálno-ekonomickej situácii v tomto regióne, ale aj problémom iných častí Slovenska.

​Ministri prichádzali postupne

Ministri jednotlivých rezortov prichádzali na Oravu postupne. Centrum Zákamenného, kde mali svoje rokovanie, bolo pod prísnym dohľadom ochrankárov a policajtov. Bol to druhý výjazd vlády do regiónov po atentáte na premiéra Slovenska"Bez ohľadu na to, čo sa stalo v Handlovej, sme sa rozhodli, že budeme pokračovať, pretože nás takéto veci nemôžu zastaviť," povedal minister obrany Robert Kaliňák.

Ako to už klasicky pri výjazdových rokovaniach býva, vláda vyčlenila príspevok pre rozvoj regiónu, v prípade Oravy je to viac ako dva milióny eur. Z toho 200-tisíc pôjde na prevádzku detskej pohotovosti v Námestove, ktorej hrozilo úplné zrušenie. "Je to veľmi dôležitá vec, i keď je to predovšetkým úloha VÚC, vláda musela zasiahnuť. V tomto regióne je najvyššia pôrodnosť a absencia detskej pohotovosti by bola zásadná," dodal Kaliňák. "To kvitujeme, aj keď je to dočasné riešenie. Budeme hovoriť s lekármi, pretože sme hovorili, že doplnkový bod budeme chcieť spravovať, ak k tomu bude dostatok financií," povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Odškodnenie pre pozostalých

Ministri 3. júla na Orave schválili aj finančné odškodnenie pre pozostalých po obetiach mimoriadne tragickej dopravnej nehody na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch, pri ktorej zomrelo sedem ľudí. Každá rodina dostane 50-tisíc eur. "Odškodňujeme napriek tomu, že predbežné vyšetrovanie vedie k tomu, že išlo o zlyhanie ľudského faktora, nie o technickú či systémovú chybu," vysvetlil minister dopravy Jozef Ráž.

Členovia vlády sa venovali aj problémom cestnej infraštruktúry. Rýchlostná cesta R3 má v budúcnosti pomôcť mestám Dolný Kubín a Tvrdošín. "Obchvat je stále náš problém číslo jedna a veríme, že do konca roka by mal byť dokončený," povedal primátor Tvrdošína Ivan Šaško. "Pre Dolný Kubín je jediné dobré riešenie obchvat, ktorý obíde mesto a nebude tranzitnú dopravu prevádzať cez naše centrum," dodal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Na Orave sa hovorilo aj o kysuckej diaľnici

"Máme vypísané výberové konanie na zhotoviteľa, dúfame, že ďalšie budú na jeseň," spomenul minister dopravy. Šéf rezortu dopravy spomenul aj možné riešenie pre opravy poškodených mostov. "Mosty so 4. stupňom poškodenia budú zaradené do pripravovaného PPP projektu na správu a údržbu týchto mostov," vysvetlil minister. "Zvlášť ma teší dotácia na projektovú dokumentáciu cyklotrasy okolo Oravskej priehrady," povedala primátorka Trstenej Magdaléna Zmrzláková.

Vláda nezabudla ani na problematiku životného prostredia, ktoré súvisí aj s dodávkou pitnej vody. Pomôcť má národný plán budovania verejných vodovodov a kanalizácií. "Dolný Kubín a Tvrdošín nie sú dostatočne odkanalizované," uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. "Toto je zásadný posun v kvalite infraštruktúry, ktorá je pre Oravu pripravená," dodal Kaliňák. "Je užitočné, keď vrcholní politici idú do regiónov, môžu si vypočuť naše názory," uzavrel primátor Prílepok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy