Skoro jasno
23°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Zomrel profesor Ivan Hričovský: Nestor slovenského ovocinárstva a záhradníctva
Zdielať na

Zomrel profesor Ivan Hričovský: Nestor slovenského ovocinárstva a záhradníctva

BRATISLAVA / Vo veku 92 rokov zomrel významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo Ivan Hričovský. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe. Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Od roku 1989 pôsobil na univerzite v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Profesor Ivan Hričovský, ktorý miloval stromy bol neodmysliteľnou súčasťou každej epizódy seriálu Nová záhrada. Divákom dával užitočné a praktické rady, ako sa správne starať o dreviny.

Hričovský sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume. V roku 1989 sa jeho život spojil so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe. Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch.

Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 - 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov. V roku 2010 mu prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy