Polojasno
25°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Závislosť Slovenska na dovoze plynu by mohla zmeniť naša vlastná ťažba
Zdielať na

Závislosť Slovenska na dovoze plynu by mohla zmeniť naša vlastná ťažba

MALŽENICE / Ťažba v menšej podobe funguje už roky na Záhorí, no pri Trnave sa chystá oveľa väčší projekt. V Malženiciach našli pod povrchom dve miliardy metrov kubických plynu.

Za týmto krytom na poli pri Trakoviciach, v okrese Hlohovec, je už päť rokov úspešný prieskumný vrt. A aj vďaka nemu vieme, že v tejto oblasti sa naozaj nachádza veľké množstvo zemného plynu. "Odhadujeme, že v ložiskách by sa mohli nachádzať 2 miliardy kubíkov a ročne by sme mohli vyťažiť 300 miliónov kubíkov," hovorí Martin Babulic, vedúci marketingu a komunikácie spoločnosti Nafta.

Spoločnosť Nafta si preskákala byrokratickými prekážkami a v ruke už má povolenie na výstavbu celého systému. Svoje miesto bude mať pri obci Malženice v trnavskom okrese. Región má s energetikou skúseností až-až. Od tejto betónovej kocky dovidíte do dvoch elektrární - vyčnieva komín z už spomínaných Malženíc i ten patriaci atómovke v Jaslovských Bohuniciach. "Pri plynulom investičnom procese by sme ťažbu mohli rozbehnúť do dvoch, maximálne troch rokov," hovorí Babulic.

Slovensko by mohlo byť bezpečnejšie

"Zvýšenie domácej ťažby by bolo významným príspevkom k tomu, aby bolo Slovensko menej závislé od dovozu a tým pádom aj bezpečnejšie," tvrdí Richard Kvašňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Cez Slovensko ide, ľudovo povedané, rúra s plynom z Ruska. My si zoberieme, čo potrebujeme a zároveň časť posunieme Česku, Maďarsku a Poľsku. Zvyšok prechádza do Rakúska a Talianska. Problém je, že 1. januára sa zmluva o tranzite medzi ukrajinskou a ruskou stranou končí a plyn tak cez našu východnú hranicu prúdiť nebude.

Samozrejme, ak sa obe strany nedohodnú, čo je nepravdepodobné. SPP má päť iných veľkých dodávateľov zo západného prostredia, no ruský plyn tvorí asi tretinu toho, čo na Slovensku máme. Vláda tak musí rozhadzovať siete inde. Takisto na východ, no o čosi južnejšie. Ešte pred pár mesiacmi premiér vyjednával v Baku.

"Azerbajdžan je významným producentom ropy a zemného plynu. Môžeme povedať, že aj významným partnerom Európskej únie," ozrejmuje Kvašňovský.

Podľa ministerstva hospodárstva však zatiaľ situácia kritická nie je a rezervy nevysychajú. "Aj vplyvom teplej zimy má Slovensko už teraz v podzemných zásobníkoch na Slovensku naplnenú kapacitu na približne 80 percent," uviedla Mária Pavlusik, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy