Oblačno
29°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Ústavný súd pozastavuje účinnosť kontroverznej novely trestného zákona
Zdielať na

Ústavný súd pozastavuje účinnosť kontroverznej novely trestného zákona

BRATISLAVA / Po schválení a podpísaní novely trestného zákona Ústavný súd po prijatí dvoch podaní pozastavil účinnosť koaličnej novely. Ešte pred dvoma dňami nám z ústavného súdu nechceli konkretizovať termín prejednania zákona ako takého. Plénum napokon rozhodovalo o ústavnosti trestných kódexov 3. júna a to niekoľko hodín.

Plénum sa zaoberalo aj otázkou, či prijímanie trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní bolo v súlade s ústavou. Hoci súd skonštatoval, že na skrátené konanie nebol dôvod, celý proces vraj nebol neústavný. Podľa rozhodnutia pléna Ústavného súdu nie sú v súlade s ústavou viaceré ustanovenia trestného zákona. Napríklad pri ustanoveniach trestu prepadnutia majetku a možnosti spätného využitia výhodnejších ustanovení pre obvinených. Problém videli aj v rozšírení kompetencií ministra spravodlivosti podať dovolanie aj v starších prípadoch. Napriek veľkej kritike budú realitou znížené trestné sadzby a skrátené premlčacie lehoty pri trestných činoch.

Prezident Slovenskej republiky, Peter Pellegrini, plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu pri novele Trestného zákona. Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorých súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy