Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Rezort školstva plánuje povinnú maturitu z matematiky. Študenti nesúhlasia
Zdielať na

Rezort školstva plánuje povinnú maturitu z matematiky. Študenti nesúhlasia

BRATISLAVA / Hoci matematika v školách nepatrí medzi najviac obľúbené predmety, učitelia tvrdia, že pomáha rozvíjať logické myslenie a predstavivosť. Práve preto plánuje rezort školstva opäť zaviesť povinnú maturitu z matematiky. Väčšina študentov je proti a tento návrh by podporili len za určitých podmienok.

Rezort školstva zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky. Vyplýva to z vyjadrenia ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) na pondelkovej (1. 7.) tlačovej konferencii. "Ak chceme, aby matematika bola dvojúrovňovou maturitnou skúškou, musia sa na to pripraviť jednotlivé ročníky a vyučovanie na typoch stredných škôl," ozrejmil minister školstva.

Úlohy dávajú študentom zabrať

Písomnú maturitu z matematiky si tento rok vybralo vyše 5300 študentov. To je asi 12 percent z celkového počtu maturujúcich žiakov. Viaceré úlohy dávajú študentom poriadne zabrať. Podľa učiteľky matematiky Andrey Regecovej príklady u mladších rozvíjajú priestorovú predstavivosť. Ďalšie príklady zase podporujú logické myslenie, či dokonca vylepšujú argumentačné zručnosti.

Stredoškoláci chcú viac úrovní

Stredoškoláci sa do povinnej maturity z matematiky nehrnú. Nedávny prieskum ukázal, že ju nepodporuje 84 percent opýtaných. ak by ale skúška mala viac úrovní, problém by s ňou malo menej študentov. "Analyzujeme možnosti a aj to ako sa to robí v zahraničí," vysvetlil minister školstva.

Študenti si nateraz môžu vydýchnuť, definitívne slovo bude mať rezort školstva. Jeho rozhodnutie sa možno dozvieme o pár týždňov. "Pracovná skupina pracuje na väčších koncepčných zmenách, takže či bude len slovenčiny alebo aj matematiky povieme na jeseň," dodáva Drucker.

"My potrebujeme mať informácie, že týmto spôsobom budú maturovať od 1. ročníka, aby sme ich na to pripravili a aby sme prispôsobili obsah vyučovacích hodín," hovorí Regecová. Problémom je však aj to, že školstvo bojuje s nedostatkom učiteľov. Patria medzi nich aj matematikári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy