Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Atentát na Fica úrady nanovo vyšetrujú ako teroristický útok
Zdielať na

Atentát na Fica úrady nanovo vyšetrujú ako teroristický útok

BRATISLAVA / Zvrat v prípade atentátu na Roberta Fica. Útok na premiéra vyšetrujú po novom ako teroristický útok. 71-ročného dôchodcu pôvodne obvinili z pokusu o úkladnú vraždu. S novým paragrafom hrozí Jurajovi Cintulovi to, že sa spoza väzenských múrov už na slobodu nikdy nedostane.

Zmena prišla na základe dôkazov

Pätnásty máj sa navždy zapísal do svetových dejín. Na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelil dôchodca Juraj Cintula premiéra Roberta Fica. Z ľadvinky vytiahol zbraň a spustil paľbu. Premiér skončil s viacerými zraneniami v nemocnici vrátane priestrelu tenkého čreva. Robert Kaliňák sa len pred nedávnom vyjadril, že Fico bude mať doživotné následky a verejnosť ho uvidí s pohybovým obmedzením. "Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky, ani žiadať náhradu škody. Odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo svojej hlave," povedal premiér Fico v prvom videu po atentáte.

Atentátnika obvinili z pokusu o úkladnú vraždu a sudca ho poslal do vyšetrovacej väzby. Po útoku sa špekulovalo o zmene právnej kvalifikácií. Generálna prokuratúra ju nakoniec aj zmenila. "V trestnej veci obvineného J. C. pre pokus obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy bol dnešného dňa obvinený upozornený na zmenu právnej kvalifikácie skutku, pre ktorý mu bolo vznesené obvinenie. Na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Zuzana Drobová.

​Konečné slovo má stále súd

"Pri terorizme je podstatný úmysel, čiže forma zavinenia a v podobne poškodenia štátu ako takého. Čiže sa jedná o trestný čin, o ktorého naplnení môžeme hovoriť ak je tu páchateľov záujem poškodiť štát. Na druhej strane úkladná vražda môže smerovať voči hociktorej osobe bez záujmu páchateľa ohroziť štát ako taký," uviedol Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zmena sa môže odzrkadliť hlavne na výške trestu pre obvineného Cintulu. Kým za úkladnú vraždu je sadzba dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo doživotie, za terorizmus v tomto odseku je rovno doživotie. Učiteľ z právnickej fakulty ale hovorí, že táto právna kvalifikácia nemusí byť definitívna. Konečné slovo má súd.

"To znamená, že to, ako ju dá pán vyšetrovateľ a prokurátor, sa môže ešte počas hlavného pojednávania meniť. To znamená, že právna kvalifikácia sa môže vrátiť späť k úkladnej vražde," dodal Strémy. Strelec z Handlovej po pár týždňoch od atentátu skončil z bezpečnostných dôvodov na psychiatrii. Aktuálne sa stále nachádza v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne

Súvisiace články

Najčítanejšie správy