Jasno
25°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Požiar pripravil o dom tri rodiny. Nový si stavajú bez povolenia
Zdielať na

Požiar pripravil o dom tri rodiny. Nový si stavajú bez povolenia

KOLAČKOV / Pred pár dňami skromnú chatrč v osade pri Kolačkove zachvátil požiar. Podľa slov miestnych obyvateľov tam žili tri rodiny, dokopy 17 ľudí. Nový príbytok už majú postavený, akurát na pozemku, ktorý im nepatrí. Stavia sa tam bez povolenia, napriek prísnemu zákazu majiteľa pozemku.

​Chatrč na cudzom pozemku, v ktorej bývalo 17 ľudí, zhorela. Nový domov stavajú rovnako na cudzom. Majiteľke zhorelo úplne všetko. Kto je za požiar zodpovedný a prečo vznikol je v štádiu vyšetrovania. Problém je, že na mieste ide o nelegálne stavby a majiteľ pozemku, na ktorom sa to deje, sa môže iba prizerať. "Prísny zákaz som im dal, ale oni si postavia bez povolenia," hovorí majiteľ pozemku Tomáš Kollár.

Kontaktovali aj políciu

Majiteľ pozemku dokonca niekoľkokrát kontaktoval aj políciu. "Polícia dala stanovisko, že v týchto veciach nie je kompetentná konať. Urobila nejakú chabú zápisnicu, kde sme sa nedozedeli ani meno dotyčného, ktorý na pozemkoch môjho otca nelegálne stavia, tým pádom ich práca skončila" vysvetlil syn majiteľa Martin.

Majiteľka zhoreného domu nám povedala, že keby mala peniaze, tak je určite ochotná pozemok si od majiteľa kúpiť. "V tej chatrči som mala v obyvačke aj peniaze, ale zhoreli mi," uviedla majiteľka chatrče Anna Mirgová.

Materiál od darcu

Podľa územného plánu je prísne zakázané v tejto oblasti stavať, no Rómovia tvrdia, že im stavebný materiál kúpil a priviezol sám starosta. "Obec neposkytla žiadny materiál. Oslovil ma jeden súkromný darca, ktorý nepochádza z obce. Ja som bol len sprostredkovateľ. Povedal, že im chce zabezpečiť nefinančný, ale hmotný dar. Zopár hranolov im priviezla súkromná firma," tvrdí starosta Kolačkova Pavol Zamiška.

Súd v prípade pozemkov nerozhodol už 13 rokov. Obec nemá pozemky, na ktoré by osadu presťahovala. Museli by tak urobiť mimo intravilánu obce. "Mal by konať štát a obecný úrad," dodal Tomáš Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy