Jasno
26°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Slovensko si pripomína vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda
Zdielať na

Slovensko si pripomína vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda

BRATISLAVA / Veriaci na Slovensku si v piatok (5. 7.) pripomínajú kresťanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Príchod Slovanov na súčasné územie Slovenska sa datuje minimálne začiatkom 6. storočia. Kresťanstvo začalo výraznejšie prenikať medzi Slovanov žijúcich na území súčasného Slovenska v prvej tretine 9. storočia.

​Veriaci z celého Slovenska si v piatok (5. 7.) prišli do Nitry uctiť svätých Cyrila a Metoda na tradičnú národnú púť. Slávnostnú omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli spolu s našimi biskupmi. Arcibiskup Slovákov vyzval, aby sme sa stali jednotným národom. Solúnsky bratia prišli šíriť kresťanstvo pred 1161 rokmi práve do mesta pod Zoborom.

​Bratia zo Solúna

Kresťanský panovník Veľkej Moravy Rastislav vnímal náboženstvo ako významný nástroj na podporu existencie ranostredovekého štátu. Po neúspešnej žiadosti adresovanej pápežovi v Ríme o vyslanie učiteľa, ktorý by šíril kresťanstvo v jazyku jeho ľudu, získal podporu od byzantského cisára Michala III., ktorý poslal na Veľkú Moravu misionárov Konštantína a Metoda.

Konštantín a Metod pochádzali zo Solúna, kde žila slovanská menšina, a obaja ovládali jej jazyk. Pred misiou Konštantín vytvoril písmo hlaholiku, prispôsobené slovanskej reči, a preložil evanjeliové texty do tohto jazyka. V roku 863 prišli obaja na Veľkú Moravu, kde ich miestne obyvateľstvo a vládnuca moc prijali.

V roku 867 cestovali do Ríma, aby získali súhlas pápeža na používanie staroslovienčiny v liturgii. Konštantín sa do Veľkej Moravy už nevrátil, pretože v Ríme ochorel, vstúpil do kláštora, prijal meno Cyril a zomrel 14. februára 869. Na začiatku roku 870 pápež vymenoval Metoda za arcibiskupa Panónie a Veľkej Moravy, čím túto oblasť vyňal spod cirkevnej sféry Bavorska a podriadil ju priamo Rímu.

Metod sa v roku 873 ujal správy cirkvi na Veľkej Morave, obnovil veľkomoravské učilište a pokračoval v prekladaní náboženských spisov. Spory medzi Metodom a Svätoplukom vyvrcholili v roku 885, keď Metod navrhol za svojho nástupcu kňaza Gorazda. Predtým, než mohol byť tento spor vyriešený, Metod 6. apríla 885 zomrel.

Ich odkaz

Duchovný odkaz Konštantína (Cyrila) a Metoda, ktorí sú patrónmi Európy, je stále živý. Sú symbolom nábožnosti, solidarity a slovanskej vzájomnosti, najmä pre Slovákov, Moravanov, Čechov, Bulharov a Macedóncov.

​Zaradili nás do modernej spoločnosti

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň našej kultúry, viery a písma. Tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Poukázal na to prezident Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

Konštatoval, že pod vplyvom Cyrila a Metoda sa spoločenské elity vtedajšej doby dokázali zjednotiť a budovať prosperujúcu kultúrnu a vzdelanú spoločnosť. "Nedali sa zlomiť nepriaznivými okolnosťami a svoju pravdu obhajovali pokojným a mierumilovným spôsobom, ktorý nikdy neznečistili krvou či nevraživosťou. Toto sú hodnoty, ktoré sú vysoko aktuálne aj dnes, a práve preto cyrilo-metodské dedičstvo patrí aj do slovenskej ústavy," zhodnotil prezident.

List od pápeža

Pápež František pozdravil pri príležitosti štátneho sviatku prezidenta Petra Pellegriniho. V liste adresovanom prezidentovi, prečítanom počas piatkovej liturgickej slávnosti, vyjadril srdečné želanie prosperity pre Slovensko. "Nech sa vaša vlasť aj naďalej zasadzuje za mier a bratstvo v tejto časti sveta. Nech Slováci, vychádzajúc zo svojich evanjeliových koreňov, naďalej prispievajú k poskytovaniu úľavy najchudobnejším a najzraniteľnejším a pracujú pre spoločné dobro," uviedol pápež v liste.

Omša v staroslovanskom jazyku

V Starej Ľubovni si pripomenuli príchod vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Liturgia sa tam slávila v nádhernom kostole, ktorý bol síce postavený o čosi neskor, ale je prenesený z dedinky Matysová a nanovo poskladaný v skanzene. Proglas, kory sa tam čítal na začiatku, bol dokonca napísaný v hlaholike. Vyskúšajte si, či mu rozumiete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy