Jasno
25°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Mnohé obce majú problém s internetovým pripojením
Zdielať na

Mnohé obce majú problém s internetovým pripojením

SLOVENSKO / Kvalitným internetom sa dnes nemôže pýšiť ani štvrtina slovenských domácností. Nehovoriac o tom, že v krajine máme stále aj dediny, kde je prístup na sieť iba snom. A to neznamená iba znížené pohodlie. Zle vybaveným obecným úradom hrozia problémy s exekútormi či políciou. Zástupcovia samospráv to chcú zmeniť podpisom spolupráce s distribútormi. Tí plánujú dostať internet aj do najodľahlejších oblastí.

​"Či si potrebujete niečo objednať a tak, napríklad pokazila sa mi sekačka, chcel som si objednať novú ale nemôžem, lebo nemám internet, tak ako to urobím?" opísal chatár v Šmigovci. V slovensko – ukrajinskom pohraničí sú ešte aj dnes obce, kde prístup k internetu nemajú všetci obyvatelia. "Dcéra tu veľmi nechce chodiť, lebo tu nie je internet a bez toho ona nebude," dodal chatár.

Nemôžu uverejňovať oficiálne dokumenty

To, že fungovanie obecného úradu bez internetu môže spôsobiť vážne komplikácie pocítila na vlastnej koži pred pár rokmi aj starostka obce Hrabova Roztoka. "Exekútor mi zablokoval účet, lebo som nemala internet, a mi posielali do elektronickej schránky poštu a ja som sa k tomu nemohla dostať, tak mi zablokoval účet," priblížila Darina Labaničová, starostka obce Hrabova Roztoka. 

Problémom sú aj oficiálne dokumenty. Logicky, keď úrad nemá internet, iba ťažko vie na svojej stránke zverejniť zmluvy, objednávky či faktúry, k čomu ho viaže zákon. "Ak obec nezverejní zmluvu v stanovenej lehote, zmluva nenadobudne účinnosť, čo môže spôsobiť právne a finančné problémy," uviedol advokát Milan Ficek. A aj v oblastiach, v ktorých si taký Google otvoríte, to nie je úplne ružové. Pomalý internet robí akúkoľvek prácu prinajlepšom frustrujúcou, prinajhoršom nemožnou.

Podpísalo sa memorandum o spolupráci

Tri strany - ministerstvo investícií, ZMOS a zástupcovia distribútorov - za týmto účelom podpísali memorandum o spolupráci. Provou prioritou je napojenie všetkých základných a stredných škôl v krajine. Väčšie zapojenie distribučných spoločností by malo priniesť internet aj tam, kam by ho trh nedostal. "Pre klasických operátorov je riešiť optiku v obciach, ktoré sú odľahlé, je ekonomicky absolútne nevýhodné, teda nemajú o to záujem," ozrejmil Jozef Božik, predseda združenia miest a obcí Slovenska.

Tí však upozorňujú, že to všetko musí byť v zákonnej rovine. Vravia, že internet bol často šírený pokútnym spôsobom a niektoré firmy získavali neférovú výhodu. "Distribučné spoločnosti aktuálne čelia skúmaniu zo strany protimonopolného úradu, zároveň sa ich činnosťou zaoberá regulačný úrad a stavebné úrady, ktoré prešetrujú takzvané čierne stavby," doplnil Roman Vavro, hovorca telekomunikačnej únie SR. Samozrejme, otázka znie, koľko to bude celé stáť. Odhady sú na hranici 300 miliónov eur, časť vraj pokryjú eurofondy a plán obnovy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy