Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Aká je situácia na letiskách? Čo robiť, ak sa vám stratí kufor?
Zdielať na

Aká je situácia na letiskách? Čo robiť, ak sa vám stratí kufor?

PRAHA/BRATISLAVA / Meškajúce lety, hodiny čakania v letiskových halách či poškodená batožina. Na začiatku dovolenkového obdobia aj toto zažili cestujúci na letisku v Prahe. Zisťovali sme, aká je aktuálna situácia v Bratislave a čo robiť, ak sa napríklad váš kufor stratí.

Boli to dva náročné dni pre Letisko Václava Havla v Prahe. "9 letov odletelo s prázdnym nákladným priestorom. Cestujúci sa na svojich dovolenkách ocitli bez batožín," informovala hovorkyňa letiska Klára Divíšková. Letecká doprava skolabovala, zmeškaná bola takmer polovica letov na niekoľko hodín, keď už odleteli tak s prázdnym batožinovým priestorom. 

"Bola to kombinácia mnohých faktorov. Prvým z nich je preťaženosť letovej prevádzky. Zároveň tiež časté meškania letov. A tým, že ten let mešká tak narážame na narázový nedostatok personálnych kapacít českej, respektíve linkovej spoločnosti, ktorá odbavuje tie kufre. V praxi to vyzerá tak, že do jednej hodiny keby dorazili tri lietadla, dorazí ich desať a v tú chvíľu tí pracovníci chýbajú," vysvetlila situáciu hovorkyňa. Dnes už je podľa hovorkyne situácia stabilizovaná. "Samozrejme, že musíme priznať, že ešte stále dochádza k preťaženiu letovej prevádzky a k meškaniu letov nie všetkých," odkázala hovorkyňa. 

Ako je na tom letisko v Bratislave?

Kvôli závažnej situácii v minulých dňoch české letisko prijalo špeciálneho krízového manažéra. Nápor cestujúcich počas dovolenkovej sezóny zažíva aj bratislavské letisko. K situácii ako v Prahe tu ale, zatiaľ, nedošlo. Výrazné meškania letov vedenie letiska v Bratislave nezaznamenalo. Vo všeobecnosti by čas od vystúpenia z lietadla po vyzdvihnutie batožiny nemal presiahnuť jednu hodinu. Všetko však záleží od leteckej spoločnosti aj od typu veľkosti lietadla. Ak ale napríklad po prílete zistíte, že vaša batožina je poškodená, kontaktovať treba priamo na letisku oddelenie strát a nálezov. "A tam spísať protokol o tom, že batožina bola poškodená, odfotiť si to a my potom kontaktujeme leteckú spoločnosť, a tá potom na svoje náklady cestujúcemu buď zabezpečí opravu batožiny alebo preplatenie nákladov na opravu tej batožiny alebo dokonca aj vlastný kufor alebo nový kufor," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová. A rovnaký postup treba zvoliť aj v prípade, ak zistíte, že sa váš kufor po prílete nenachádza na batožinovom páse. "Už do niekoľkých hodín naši zamestnanci vedia zistiť, kde pravdepodobne ten kufor zostal a potom je na náklady leteckej spoločnosti dopravený na letisko, treba si ale ten kufor označiť svojou adresou," upozornila hovorkyňa Demovičová. Ak prilietate do zahraničia tak pomôcť môže adresa hotela, v ktorom budete ubytovaní. V prípade príletu iba vymeníte štítok za vašu domácu adresu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy