Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Podľa opozície zneužil Robert Fico sviatok na šírenie nenávisti
Zdielať na

Podľa opozície zneužil Robert Fico sviatok na šírenie nenávisti

BRATISLAVA / Robert Fico sa po viac ako mesiaci a pol prvýkrát od atentátu objavil na verejnosti. Za prísnych bezpečnostných opatrení sa zúčastnil na cyrilo-metodskej slávnosti na Devíne. Vo svojom príhovore avizoval vytvorenie hrádze proti progresívnym a liberálnym ideológiám, ktoré sa podľa neho, "šíria ako rakovina". Opozícia sa proti týmto výrokom ostro ohradila. Ministri jeho vlády sa domnievajú, že pri snahe o zmenu ústavy by mohli presvedčiť kresťanských demokratov.

Príhovor si desiatky ľudí pozreli na veľkoplošnej obrazovke asi 500 metrov pod hradom, na oficiálne oslavy sa verejnosť nedostala. Okrem iného pochválil Viktora Orbána, a to za jeho cestu do Moskvy. No najväčší rozruch spôsobila pasáž o domácich témach. "Musíme všetci spoločne postaviť obrovskú hrádzu nezmyselným progresívnym a liberálnym ideológiám, ktoré sa šíria ako rakovina. Sú to ideológie, ktoré poškodzujú túto krajinu. Sú to ideológie, ktoré vznikli možno iba predvčerom," vyhlásil Robert Fico. 

Koalícia bola nadšená, opozícia práve naopak

"Úžasný prejav. Ďakujem," povedala ministerka kultúry Martina Šimkovičová. "Rakovinou nie je žiaden liberalizmus. Rakovinou je politika nenávisti a korupcie, ktorá po 12 rokoch priniesla Slovensku iba úpadok," reagoval predseda strany SaS Branislav Gröhling. "Ja to považujem za veľmi hodnotnú vec, že to premiér zdôraznil," konštatoval minister životného prostredia Tomáš Taraba. "Predseda vlády v deň štátneho sviatku hrubo urazil všetkých ľudí na Slovensku, a sú ich státisíce, ktorí sa hlásia k hodnotám slobody a rovnosti," povedal predseda strany PS Michal Šimečka. "Najprv bude treba postaviť nanovo hrádzu proti korupcii a nespravodlivosti a potom sa budeme môcť baviť o nejakých ideologických rozdieloch," reagoval poslanec Gábor Grendel. 

Zmena Ústavy SR?

Od slov predsedu vlády možno čoskoro príde aj k činom. Naznačil zmenu najvyššieho zákona. Tak, ako sa stalo v roku 2014, odkedy manželstvo definuje výhradne ako zväzok muža a ženy. "Možno budeme musieť hľadať zhodu na slovenskej politickej scéne v ďalších krokoch v úprave Ústavy Slovenskej republiky, kedy by sme túto hrádzu proti liberálnym a progresivistickým ideológiám postavili ešte silnejšie," vyhlásil Robert Fico. "Ja si myslím, že v Ústave máme všetko jasne napísané a len zvýraznil to, čo tam je," reagoval minister spravodlivosti Boris Susko. Na takúto zmenu je potrebných 90 hlasov, ktoré koalícia nemá. A tak sa už v zákulisí začalo rozprávať o tom, že by jej mohli pomôcť konzervatívni kresťanskí demokrati. "Uvidíme, ako sa KDH zachová. Nevieme, tam je to tiež tak 50 na 50," povedala ministerka Šimkovičová. Čo sa týka Roberta Fica, počas týždňa už sedel v kancelárii a úradoval. Podľa slov ministra obrany, ktorý ho vo funkcii zastupuje, bude posledné zasadanie kabinetu pred prázdninovou prestávkou v jeho réžii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy