Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Prázdniny začali aj našim poslancom. Vládna koalícia si na jeseň odložila viacero horúcich tém
Zdielať na

Prázdniny začali aj našim poslancom. Vládna koalícia si na jeseň odložila viacero horúcich tém

BRATISLAVA / Prázdniny sa nezačali len školákom, ale aj našim poslancom. Po búrlivom pol roku od januára ich však zrejme bude čakať aj horúca jeseň. A nesúvisí to s opozíciou. Vládna koalícia si totiž práve na jeseň odložila viacero horúcich - aj personálnych, otázok a nie je isté, či dovtedy na ne nájdu odpovede.

Rokovanie parlamentu a jeho dĺžku ovplyvnil na začiatku roka trestný zákon, keď parlament rokoval takmer celý január. Do termínov rokovania parlamentu ale zasiahli aj prezidentské voľby, a tiež tie europarlamentné. Ich výsledky prinášajú i personálne výmeny v parlamente na vedúcich postoch. 27. bol namiesto Ľuboša Blahu zvolený za podpredsedu parlamentu Tibor Gašpar. 

Kto bude predsedom parlamentu?

Pre spory v koalícii od nástupu Petra Pellegriniho do prezidentskej funkcie ale nemá Národná rada SR svojho predsedu. Na post si dlhodobo nárokuje aj za podpory Smeru, SNS. A keďže Hlas nevidí dôvod byť takýmto spôsobom veľkorysý vyriešenie tejto otázky odsunuli na september. "Nechávame si čas do jesene. My sa nevzdávame, len musíme nájsť cestu ako dôjsť k cieľu," povedal Andrej Danko. "Platí aktuálna koaličná zmluva a nevidíme dôvod na tom niečo meniť," reagoval minister Matúš Šutaj Eštok. Ani parlamentná jeseň nemusí priniesť riešenie tejto koaličnej otázky a ľahko sa môže stať, že poverený podpredseda parlamentu Peter Žiga bude poverený dlho a parlament bude bez regulérneho predsedu.

Zákon o mimovládnych organizáciách, či konsolidačné opatrenia

Na jeseň rovnako koalícia odsunula napríklad aj sporný zákon o mimovládnych organizáciách. A s napätím sa očakáva aj návrh konsolidačných opatrení od ministra financií, na ktorých sa ale koalícia zjavne nedohodla, keďže tento plán sa Ladislavovi Kamenického nepodarilo naplniť. Na jeseň bude potrebné doriešiť i ďalšie personálne otázky v parlamente, keďže koalícia pred letom ešte stihla odvolať z postov predsedov výborov 2 koaličných poslancov. A to Máriu Kolíkovú z výboru pre SIS a Michala Šipoša z výboru pre verejnú správu. Ďalšou personálnou otvorenou otázkou ostáva voľba ústavných sudcov, keďže parlament ani v opakovanej voľbe nevybral nikoho z navrhnutých 5 kandidátov. Na Ústavnom súde dlhodobo jeden sudca chýba. Koalícia odmietla špekulácie, že by mal o miesto záujem Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy