Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Lieky po expirácii sú nebezpečný odpad. Po dvoch rokoch opäť funguje ich zber
Zdielať na

Lieky po expirácii sú nebezpečný odpad. Po dvoch rokoch opäť funguje ich zber

SLOVENSKO / Snažia sa dobehnúť to, čo dva roky nefungovalo. Takáto je situácia v zbere liekového odpadu. Z lekární ho nemal kto vyvážať. A hoci od apríla už táto služba funguje denne, nová odvozová služba má čo robiť. Doteraz vyzbierali 130 ton nespotrebovaných liekov a to stihli obísť len vyše polovicu všetkých lekární na Slovensku. Na začiatku zberu ich zdržali okolnosti, s ktorými nerátali.

Od apríla už zber funguje. A hoci nejaký ten piatok ubehol, stále sú lekárne, z ktorých odpad nevyviezli. "Pokiaľ sa takmer 2 roky v niektorých lekárňach nezbieral odpad, tak on sa nahromadil a doterajšia prax bola, že sa zberal v jarnom a jesennom termíne. Teda teraz vlastne sa to musí všetko zozbierať to, čo zostalo," vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Firma, ktorá lieková odpad vyváža, má čo robiť. Najskôr išli do lekární, ktoré boli označené ako kritické, a kde mali odpadu najviac. "Doposiaľ sa vyzbieralo približne 130 ton liekového odpadu," informovala Lucia Balážiková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Ide o odpad z 1280 lekární, čo je viac ako 60% z celkového počtu lekární. Riešia aj komplikácie, ktoré by byť nemuseli. "Práve nevhodné balenie, resp. odpadový mix liekov s ostrými predmetmi, nás v úvode zberu výrazne zdržoval. Použité striekačky s ihlami, aby nedošlo k nechcenému poraneniu zamestnancov lekárne alebo našich pracovníkov," uviedol Daniel Studený, výkonný riaditeľ Detox,s.r.o.

Čo s použitými ihlami?

"Použité ihly, napríklad z inzulínov alebo zlúčených injekcií, tie majú byť v nejakom dvojitom obale. Povedzme nejaká použitá plastová fľaša alebo niečo podobné," vysvetlil Sukeľ. Aj to, v akej podobe treba liekový odpad odovzdať do lekárne, má svoje pravidlá. "Odpad má byť zbavený vonkajšieho obalu, teda len vo vnútorných obaloch, blistrov, fľaštičkách, tubách. Ten vonkajší papierový obal patrí do klasického odpadu," odkázal Ondrej Sukeľ. 

V lekárňach je 240 ton nespotrebovaných liekov

Štatistiky ŠUKL potvrdzujú, že za posledné roky sa k nepotrebným liekom pacienti správajú zodpovednejšie. Svedčia o tom množstvá, ktoré odovzdali lekárňam. Kým v roku 2014 pacienti priniesli dovedna takmer 98 ton liekov, v roku 2022 to bolo dva a pol krát viac. Do lekárni odovzdali vyše 240 ton nespotrebovaných liekov. Ide o pozitívny trend. Exspirované lieky sú totiž evidovane v kategórii nebezpečný odpad. "Nemali by sa ukladať na skládky odpadu a ani splachovať do kanalizácie. Látky, ktoré obsahujú, môžu kontaminovať spodné vody alebo povrchové vodné toky, z ktorých sa ťažko odstraňujú," konštatoval Studený. Podľa posledných informácií od ŠUKL liekový odpad by mal byť zo všetkých lekárni na Slovensku vyzbieraný do konca tohto mesiaca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy