Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Povinná jazda Slovákov s volantom napravo. Aj to je možné...
Zdielať na

Povinná jazda Slovákov s volantom napravo. Aj to je možné...

Pre cudzincov vo Veľkej Británii je jazda v ľavom pruhu doslova nočnou moru. Čosi také si bežný Slovák ani nevie predstaviť. No nebolo tomu vždy tak! Tušili ste, že aj u nás sa ešte pred druhou svetovou vojnou jazdilo rovnako ako dnes vo Veľkej Británii?

Toto červené vozidlo, ktoré vyrobili v roku 1931, má volant na pravej strane. Aj u nás sa totiž až do roku 1938 jazdilo vľavo. Situáciu zmenila Žilinská dohoda, ktorá stanovila, že sa na našom území bude jazdiť podľa vzoru Nemecka a teda po pravej strane.

Jazdu vľavo si preto môžeme pozrieť už len na fotografiách. V období medzi vojnami sa na ľavej strane jazdilo len v šiestich štátoch. K Maďarsku, Rakúsku, Portugalsku, Anglicku a Švédsku patrilo aj vtedajšie Československo. Pochopiteľne cesty neboli preplnené a rozdelené stredovou čiarou, preto jazdenie v ľavo nebolo nutnosťou.

Prakticky mal šofér pre seba celú cestu. To pravdaže platilo v prípade, že bol na ceste sám. Paradoxom je, že v 30-tych a 40-tych rokoch by ste u nás bežne našli autá s volantom napravo, ale aj tie s volantom naľavo. V prípade, že sa ceste stretli, vznikali skutočne kuriózne situácie.

Jazdu vpravo si mnohí ľudia spájajú s Hitlerovým menom, nebol to však on, kto ju v Európe zaviedol prvý. Pred 200 rokmi ju nariadil Napoleon.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy