Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vysoké náklady a nízke mzdy. Školy opäť zápasia s nedostatkom učiteľov
Zdielať na

Vysoké náklady a nízke mzdy. Školy opäť zápasia s nedostatkom učiteľov

BRATISLAVA / Chronický problém nedostatku učiteľov, s ktorým sa trápia bratislavské školy, sa opakuje aj toto leto. Podľa riaditeľa sa situácia výrazne nezlepšila ani po zavedení regionálnych príplatkov pre učiteľov z regiónov s vyššími životnými nákladmi. Príplatkami totiž nedokážu vykryť vysoké výdavky na bývanie. Riaditelia nielenže nevedia prilákať nových učiteľov, ale mnohí z tých "starých" odišli v júni už do dôchodku alebo do iného sektora.

​Potreba regionálnych príplatkov

Prázdniny sa rozbehli a mnohé bratislavské školy ešte ani teraz nevedia, či budú mať dostatok učiteľov, ktorí tu budú od septembra deti učiť. "Situácia je veľmi zlá, takže momentálne aj my sme stále ešte bez zopár učiteľov pre prvý stupeň a aj niekoľko vychovávateliek," povedal riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna. "Naďalej hľadáme učiteľov prvého stupňa, učiteľku biológie a fyziky," informovala riaditeľka Základnej školy Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová. Podľa portálu Edujobs chýba 183 učiteľov druhého stupňa, 100 učiteľov stredných škôl, 92 učiteľov prvého stupňa či 55 vychovávateľov. Roky sa rozpráva o potrebe regionálnych príplatkov. Zrealizoval ich až tento rok minister školstva. "V objeme 60 miliónov eur," povedal minister školstva Tomáš Drucker.

"Regionálne príplatky určite potešili tých učiteľov, ktorí sú už zamestnaní. Ale to, že by to prilákalo nových zamestnancov do škôl, to určite žiaden vplyv nemalo," pokračoval Kalna. "Ani regionálne príplatky neboli tak atraktívne, aby sme získali väčší počet učiteľov," pokračovala Drgoňová. "Príspevky sa vyplácajú prvý rok. Na detailnejšie hodnotenie si musíme počkať, keďže na to potrebujeme viac času a údajov," informovala hovorkyňa Ministerstva školstva Slovenskej republiky Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Drahé bývanie

Problém podľa riaditeľov je, že príspevok nevykompenzuje drahé bývanie. "V Bratislave je to 140 eur v hrubom," informoval Kalna. V okrajových Podunajských Biskupiciach sa pritom pätnásť metrová garsónka prenajíma za 300 eur. "Preto rôzne zdieľajú izby a jednoducho žijú ďalej ako na internátoch a to je naozaj v dnešnej dobe nedôstojné," dodal Kalna. "Ministerstvo aktuálne pracuje na dlhodobej iniciatíve - motivačné odmeňovanie v školstve. V budúcom roku sa uvažuje aj o zavedení kompenzačného príspevku," dodala Mičeková.

Bratislavské školy tak často o učiteľa bojujú medzi sebou - osobnými príplatkami. "Momentálne je to o tom, že kto koho preplatí v rámci Bratislavy. Vždy to znie veľmi zle, že ukradnute učiteľa niekomu z iného okresu," pokračoval Kalna. Nielenže je ťažké získať nových. "Prihlásili sa mi aj dve uchádzačky, jedna z toho z Giraltoviec, ktorá ale mala podmienku, že chce zabezpečiť aj bývanie," dodala Drgoňová.

Mnohí učitelia odchádzajú

Niektorí do dôchodku a niektorí mimo sektor. "Nám až tri učiteľky odchádzajú mimo školstva a nie je to len to finančné hľadisko, ale je to aj spôsobené tým, že teda rodičia naozaj dnes veľmi zasahujú do vyučovacieho procesu," uzavrel Kalna. "Po troch rokoch odchádza zo školy a odchádza domov do Čadce za rodičmi, kde bude radšej bývať v spoločnej domácnosti, aby z toho platu dokázala ako tak fungovať," uzavrela Drgoňová. Zlepšiť situáciu by mohla lepšia dostupnosť nájomných učiteľských bytov. "Vždy to záleží od toho, akého máte zriaďovateľa," dodal Kalna. V Bratislave je ich podľa riaditeľov málo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy