Jasno
20°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Stredným Slovenskom sa prehnala smršť. Popadané stromy uväznili sanitku s pacientmi
Zdielať na

Stredným Slovenskom sa prehnala smršť. Popadané stromy uväznili sanitku s pacientmi

BREZNO / Breznom a okolím sa prehnala silná búrka s vetrom a krupobitím. Trvalo to vraj iba pár minút, no škody sú veľké. Obrovské krúpy rozbíjali okná, poškodili strechy či fasády aj autá. Na horskom priechode Vagnár medzi Breznom a Mýtom pod Ďumbierom uväznili popadané stromy autá, aj sanitku s pacientmi.

"Prišiel veľký vietor, začalo sa blýskať, čierňava a začalo veľmi pršať. Do toho dažďa potom prišli veľké krúpy, ale také ako slepačie vajcia," "Malý uragán alebo ja neviem čo. Lebo to bolo hrozné, čo sa tu dialo," komentovali situáciu obyvatelia Brezna. Trvalo to sotva pätnásť minút, obrovské krúpy spôsobili státisícové škody. Porozbíjali strechy, fasády, či okná. Poškodených je množstvo áut. Cesty boli pokryté niekoľko centimetrovou vrstvou. "Za moment, prosím vás pekne. Ešte aj v spálni mi dieru na parapety urobili. Velikánske krúpy padali a vetrisko," komentovali obyvateľka Brezna.

Na horskom priechode Vagnár medzi Breznom a Mýtom pod Ďumbierom popadali stovky stromov. Uviazlo množstvo áut, ale aj sanitka prevážajúca pacientov. "Sanitné vozidlo prevážalo dvoch pacientov z dialýzy smerom domov a ostalo medzi stromami odstavené tri hodiny," povedal hlavný zdravotnícky záchranár Nemocnice s poliklinikou v Brezne Tomáš Mydlo. Stromy spadli pred, aj za vozidlo, doslova ich tam uväznili. "V priebehu pätnástich minút začali padať krúpy tak silno, že som musel zastať. Obavy boli celý čas, lebo aj potom ako búrka prehrmela a vyšiel som von, stromy bolo stále počuť padať," opísal situáciu vodič sanitky Tomáš Veverka.

Mestskí policajti, hasiči dobrovoľníci a pracovníci technických služieb sa celú noc nezastavili, pomáhali po celom meste. "Popadané stromy sú na vedení a pivnice sú vytopené," povedal dobrovoľný hasič Jozef Vrbovský. Na Vagnári sú lesní robotníci a ťažké mechanizmy stále odstraňujú následky prietrže. Horský priechod tak zostáva aj naďalej neprejazdný. "Vagnár by mohol byť sprejazdnený, ale potrebujeme čas zhruba do nedele 14. júla na to, aby to bolo úplne odstránené," informuje primátor mesta Brezno Tomáš Ábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy