Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Starnú nám zdravotníci. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že si situáciu uvedomuje
Zdielať na

Starnú nám zdravotníci. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že si situáciu uvedomuje

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že si uvedomuje, že situácia okolo všeobecných lekárov nie je priaznivá. Uviedlo to v reakcii na výsledky monitoringu, podľa ktorého je zabezpečenie všeobecnej ambulantnej starostlivosti alarmujúce.

"Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 57 rokov, z toho 40 percent je starších ako 62 rokov. Priemerný vek primárnych pediatrov je skoro 60 rokov a takmer polovica (49 percent k 1. januáru 2024) je v dôchodkovom veku," upozornilo v stanovisku ministerstvo zdravotníctva. Ďalej skonštatovalo, že situáciu intenzívne rieši a prijíma viaceré opatrenia. Poukázalo napríklad na schválené zmeny v rezidentskom programe, zníženie byrokratickej záťaže primárnych pediatrov či konsolidáciu siete detských ambulantných pohotovostí.

Plán obnovy a chystané opatrenia 

Pripomenulo aj výzvu z plánu obnovy na podporu vzniku nových ambulancií všeobecného lekárstva a pediatrie. "Boli zjednodušené podmienky a lekári môžu dostať až 80.000 eur, čo sa prejavilo vo vyššom záujme," ozrejmilo ministerstvoAvizovalo aj postupnú implementáciu ďalších opatrení vyplývajúcich z reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti do roku 2030. "Medzi opatrenia patrí posilnenie kompetencií všeobecných lekárov a primárnych pediatrov, posilnenie kompetencií sestier a nové formy spolupráce. Vzdelávanie a atraktivita povolania všeobecných lekárov či zníženie administratívnej záťaže," dodalo ministerstvo. Monitoring všeobecnej ambulantnej starostlivosti ukázal, že situácia s jej zabezpečením je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek a ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy