Jasno
28°
Bratislava
Nora
31.8.2024
Vojna autobusárov: Kontroverzie s náhradnou dopravou šokujú cestujúcich
Zdielať na

Vojna autobusárov: Kontroverzie s náhradnou dopravou šokujú cestujúcich

HUMENNÉ / Je to šialené a katastrofálne. Cítim sa ohrozený a aj ostatní cestujúci majú strach o život. Tak opisuje pasažier Marek situáciu s náhradnou autobusovou dopravou na Hornom Zemplíne. Pre elektrifikáciu trate tam vlaky dočasne nahradili autobusy. Podľa vyjadrení cestujúcich si niektorí vodiči v noci pospia v spacáku v autobuse tri hodiny a potom šoférujú ďalej. Preverovať to začali inšpektori práce. Rozdali pokuty za tisíce eur.

​Obidva autobusy mali ísť na stanicu

Šofér tvrdil, že musí ísť do servisu. Podľa cestujúcich však bola príčina vynechania zastávky inde. "Počas jazdy, a s plným autobusom pasažierov telefonoval. Podávali si medzi sebou informácie, že na stanici stojí inšpekcia. Šofér vyhodil ľudí násilne na štvorprúdovke, aby nemusel zájsť na stanicu a podrobiť sa kontrole," komentoval situáciu cestujúci Marek.

Na Hornom Zemplíne prebieha elektrifikácia železničnej trate. Vlaky tu teda dočasne nahradili autobusy. A práve na tieto náhradné spoje sa cestujúci sťažujú. "Pravdepodobne to súviselo s tým, že od 1. júla nastúpila nová firma a zrejme tam asi niečo nepasovalo. Fakt mi to pripadalo ako vojna autobusárov, ako vojna prepravcov," povedal cestujúci Pavel Zaťko.

"Došla nafta v autobuse, šofér bežal natankovať do dvojlitrovej fľaše, ľudia museli z autobusu povystupovať," pokračoval cestujúci. "Prípad nie je uzavretý a nedostatky zistené inšpekciou práce budú riešené so zodpovedným dodávateľom služby," uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Inšpekcia práce

"V letných mesiacoch vykonáva inšpekcia práce takéto kontroly každý rok. Najmä z dôvodu zvýšenej premávky na cestách," vyjadril sa Ladislav Kerekeš z Národného inšpektorátu práce. Dovedna skontrolovali osem subjektov poskytujúcich prepravu a celkovo trinásť vodičov. Niektorí vedeli, že kolegovia sa zastávke vyhli. "Asi mu tam niečo nesedelo. Ale ja mám všetko v poriadku," povedal vodič autobusu Štefan.

"V rámci výkonu inšpekcie práce zistili tridsať nedostatkov, týkajúcich sa najmä nedodržiavania povinných prestávok na odpočinok, prekročenia maximálnej doby jazdy bez odpočinku, jazdy bez karty vodiča," vyjadril sa Kerekeš. "Spí v autobuse v spacáku, príde na stanicu, vypne autobus, o tretej ráno vstáva a zase jazdí celý jednu linku," doplnil cestujúci Marek.

Zavolali sme na jedno z kontaktných čísel na webe firmy, ktorá výberové konanie na dopravu vyhrala a chceli sme kontakt na konateľa, aby mali priestor na vyjadrenie. Dispečing autodopravcu: "Dajte mi sekundu, zavolám vám naspäť, dobre?" Napokon sme sa ale nedočkali. A pri opätovnom volaní už bola linka stále obsadená.

Železničná spoločnosť situáciu rieši

"Železničná spoločnosť Slovensko celú situáciu s dodávateľom náhradnej autobusovej dopravy v okolí Humenného monitoruje a aktívne rieši. Uisťujeme cestujúcich, že dôjde k náprave," dodal Drevický. "Je to šialené. Katastrofálne. Sťažujem sa na služby Železníc Slovenskej republiky, ako toto môžu dopustiť. Už tak majú nízku úroveň kvality služieb. Ľudia majú strach o svoj život," uzavrel cestujúci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy