Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ako navrátiť stratený hlas? Ako operácia hlasiviek pomáha pacientom
Zdielať na

Ako navrátiť stratený hlas? Ako operácia hlasiviek pomáha pacientom

Bratislava - Viete si predstaviť, že by ste zrazu zostali bez hlasu? Aj na Slovensku sa robia zákroky, ktoré mnohým ľuďom prinavrátia hlas po mesiacoch, či dokonca dlhých rokoch. Lekári dokážu pomôcť aj tým, ktorý o hlas prišli pre poškodenie nervu vedúceho do hlasiviek. Nehybnú hlasivku vedia takpovediac vystužiť a vrátiť hlasu funkčnosť.

​Kým sa vám to nestane ani netušíte, aké ťažké je ostať bez hlasu, hovoria pacienti. "Tak je to náročné, obmedzuje to aj v spoločnosti, chodenie medzi ľudí," šepkal jeden z pacientov. "Nepočujú ma, musím zopakovať vety. Musím sa nadychovať veľmi, aby som vydala nejaký hlások," doplnila Lucia ďalšia pacientka.

Čo je príčinou?

Hlasivky, kmitajú, oddeľujú sa a spájajú. Pre poškodenie nervu, ale často ostáva jedna nehybná. "Stráca svoj objem a ostáva v takej bočnej polohe. To znamená, že tá druhá hlasivka sa k nej nevie pripojiť, a teda ten hlas je šepkavý, uniká medzi hlasivkami," vysvetlil Miroslav Tedla medicínsky námestník univerzitnej nemocnice Sv. Cyrila a Metoda v Bratislave na klinike otorinolaryngológie.

Medicína má pre pacientov akúsi barličku. Látka, ktorú za pár minút dokážu do nehybnej hlasivky vpraviť, zväčšiť ju a tým ju priblížiť k tej druhej. "Nehybnú hlasivku nerozhýbeme, ale dotiahneme ju, pomôžeme jej dostať sa v nehybnej pozícií smerom do stredu a tá druhá hlasivka bude mať menšiu námahu, aby sa s nehybnou hlasivkou spojila," objasnil procedúru Tedla. Efekt je počuteľný aj merateľný. Pár minút trvajúci zákrok okamžite doručuje zlepšenie. Nesmie sa však po ňom celý jeden deň rozprávať. "Kvôli tomu, že, keď sme tam pichli tú látku, aby nevyšla von. Vydrží rok až dva, u časti ľudí ju treba dopichnúť," doplnil Tedla. 

Efekt operácie

Hoci u mnohých pacientov prichádza počuteľnejší efekt aj neskôr, u Lucie je prvý pokrok počuť už nasledujúce ráno. To dokazuje aj meranie pred a po zákroku. Pacientov čakajú logopedické cvičenia. Látka im vytvorila v hlasivkách nové podmienky, ktoré sa budú musieť naučiť používať. Mesiace totiž boli zvyknutí na hlasivky v snahe reč tlačiť, teraz to už nie je žiaduce. "My nevrátime hlas, ktorý mal ten človek predtým. Ten hlas bude lepší, u niekoho bude veľmi dobrý, až takmer totožný s tým, ktorý bol predtým. Sú aj pacienti, u ktorých sa nám to nepodarí," objasnil Tedla. "Operovali sme pacientov po dlhých rokoch od toho, čo nemajú hlas a často s dobrým výsledkom," spomenul Tedla. Pacienti tvrdia, že sa o metóde dozvedeli práve z médií a aj, preto chcú lekári o tejto možnosti, čo najviac hovoriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy