Slováci sú na chvoste v konzume rýb. Rybársky zväz sa to pokúša zmeniť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TASR
BRAISLAVA / Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje v najbližších týždňoch šíriť do samospráv štúdiu Slovenského rybárskeho zväzu, ktorej cieľom je zabrániť obmedzovaniu predaja živých rýb.
ZMOS upevnil spoluprácu so zväzom a Združením chovateľov rýb vo štvrtok (11. júla) na spoločnom rokovaní ich zástupcov v Bratislave. Chcú predísť nátlaku aktivistov na predaj živých rýb v mestách a obciach. "Chceme vytvoriť priestor pre Združenie chovateľov rýb, aby mali vytvorené podmienky na to, aby mohli predávať ryby a neprijímali všeobecne záväzné nariadenia, ktoré by bránili ich činnosti," uviedol predseda ZMOS, Jozef Božik.
"Štúdia pripravená ichtyológmi a veterinármi vyvracia častokrát lživé informácie, ktoré šíria niektorí aktivisti," doplnil. Týmto ZMOS a dotknuté organizácie reagujú na potenciálne aktivity ochranárov zvierat, ktoré podľa Božika budú v nasledujúcich mesiacoch presviedčať mestá a obce, aby zakázali predaj živých rýb. Hlbšia spolupráca medzi združeniami má za cieľ zachovať tradície a dostupnosť živého predaja rýb na Slovensku.
Na Slovensku ryby nejeme
Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré konzumujú v Európskej únii najmenej rýb. Obmedzenie predaja živých rýb by podľa tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu Bohuša Cintulu viedlo k ďalšiemu zníženiu. Tradične je na Slovensku najvyšší predaj a spotreba rýb pred Vianocami. Zväz chce však apelovať na obyvateľov, aby využili lokálny celoročný predaj. Výhodou kúpy živej ryby oproti mrazenej z obchodu je podľa jeho slov to, že zákazník si ju môže sám vybrať a pozná jej pôvod a kvalitu chovu. Myslí si, že dovezené mrazené ryby nemajú taký prísny veterinárny dohľad, ako je v chovoch a na predajných miestach na Slovensku.
Rybári a chovatelia chcú vyvracať argumenty aktivistov o utrpení rýb, najmä kaprov, v kadiach a pri prevoze. "Ryby necítia bolesť tak ako človek. Sú súčasťou nášho jedálnička už tisíce rokov a aktivisti nám nemôžu vnucovať ich stravovacie návyky," poznamenal prezident Združenia chovateľov Miroslav Šlenc.
Aktivisti upozorňujú na kruté zaobchádzanie s rybami
Aktivisti v uplynulom období upozornili najmä na hrubé zaobchádzanie s kaprami, ktoré si zákazníci odnášajú domov živé. Pri prevoze sa podľa nich dusia v igelitových taškách a ľudia nevedia zabezpečiť ich rýchlu a bezbolestnú smrť. Poukazujú tiež na to, že z týchto dôvodov predaj živých rýb ukončili viaceré obchody a aj niektoré mestá.